JSN Decor is designed by JoomlaShine.com
JSN Decor is designed by JoomlaShine.com

IMG 2 jajceIzlet učenika drugih razreda Opće – realne gimnazije i Srednje medicinske škole započeo je polaskom autobusa ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Nakon nepuna 3 sata vožnje autocestom i krivudavim magistralnim putevima, učenici su stigli u Jajce, za koje je jedan češki putnik napisao da je to grad koji u centru ima naljepši vodopad Europe.

Prva lokalna znamenitost je bio franjevački samostan sv. Luke gdje su se svi upoznali sa poviješću samostana te imali priliku vidjeti brižno čuvane posmrtne ostatke posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Nekoliko minuta hoda nakon izlaska iz samostana, svi su stigli do džamije sultanije Esme, koja je jedna od posljednjih očuvanih građevina islamske sakralne vrste u BIH. Odmah do džamije se nalazi Medvjed kula, koja je svima bila jedna od najzanimljivih građevina. To je jedna od najstarijih fortifikacija na području Balkana. Inače,radi se o posljednjoj građevini koju je izgradio bosanski kralj. Učenici su nakon toga imali priliku ući u misteriozne, mračne katakombe s kojima ih je vodič detaljno upoznao. U veselom raspoloženju,radoznali učenici i profesori su nastavili svoj obilazak Jajca do hrama boga Mitre koji je izgrađen u IV. st. Ubrzo nakon toga, uslijedila je glavna atrakcija za učenike i sve ljubitelje prirode, vodopadi na Plivi. Ti vodopadi koje često nazivaju i „bosanski slapovi Niagare“  sve prisutne su zainteresirali i zadivili svojom ljepotom. Uslijedila su 2 sata slobodnog vremena u kojima su se svi odmorili od hodanja te ručali.

Za kraj su posjetili Plivska jezera koja svojom netaknutošću zadivljuju svakoga. I pred sumrak učenici i profesori su pošli doma, puni prelijepih dojmova koje su zadovoljno i međusobno razmjenjivali za vrijeme večernje vožnje. 

Antonio Siepi, Opća – realna gimnazija, II. a

 

IMG 3 jajce

IMG 4 jajce

IMG 5 jajce

IMG 6 jajce

IMG 6 jajce

IMG 7 jajce

IMG 8 jajce

IMG 9 jajce

IMG 10 jajce

IMG 1 jajce

IMG 11 jajce

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com