IMG 1 devetiU okviru terenske nastave, predviđene godišnjim programom Škole, učenici devetog razreda Osnovne škole Katoličkog školskog centra u pratnji svojih razrednica i razrednika posjetili su 11. listopada 2017. godine Pale.

Bila je to prigoda da se u gradiću nadomak našeg glavnog grada realizira korelacija više školskih predmeta i tematskih jedinica ili cjelina, koje učenici realiziraju u devetom razredu.

Vožnja do Pala odvijala se preko Kalovitih brda, gdje je nekada bio samostan sestara Kćeri Božije ljubavi i odakle su na svoj mučenički put u blaženstvo odvedene i Drinske mučenice, o čemu je učenike upoznao profesor Leonard Valenta. Po dolasku na Pale prva lokacija terenske nastave bila je Cekovića kuća, koja je kao primjer stambene arhitekture proglašena za nacionalni spomenik u Bosni i Hercegovini. Građena kao ladanjska vila ugledne trgovačke obitelji iz Sarajeva, Cekovića kuća je izgrađena u alpsko-tirolskom stilu, i kao takva primjer je stambene kulture na prijelazu 19. – 20 stoljeće. Njezina vrijednost je utoliko veća i zanimljivija zbog  inventara koji čuva njezin enterijer. Riječ je o autentičnom namještaju, koji su koristili članovi obitelji Ceković. S poviješću gradnje ljetne rezidencije Cekovića, njezinoj  vrijednosti i značaju učenike je upoznao đakon Nemanja Vasiljević, koji je ispred Mitropolije Dabrobosanske, koja se danas i brine o kući, bio domaćin gostima iz KŠC-a. Učenici i njihovi profesori su s velikim zanimanjem pratili izlaganje đakona Vasiljevića, te uputili i pitanja u vezi ovog vrijednog stambenog objekta iz prošlosti. Posjetivši njegovu unutrašnjost, učenici su in situ se mogli upoznati i uvjeriti u kulturu stanovanja nekada, te praveći paralelu s današnjicom posvjedočiti kako su ljudi nekada znali posvetiti više pažnje kvalitetnom i ugodnom življenju unutar svoga stambenog okruženja.

Nakon ovog povijesnog putovanja kroz prošlost stanovanja, uslijedio je odlazak na vrelo Paljanske Miljacke, jedne od dvije rječice koje tvore Miljacku. Korelirajući s predmetom zemljopis i izučavanjem hidrografije naše zemlje, učenici su obišli vrelo ove rječice, a onda i ribnjak na samom vrelu.

Još povijesne arhitekture i korelacije povijesti, vjeronauka i likovnog odgoja, učenicima je pružio posjet župnoj crkvi Svetog Josipa Radnika na Palama. Izgrađena također u živopisnom alpsko-tirolskom stilu, crkva svoju jedinstvenost baštini i u materijalu od kojeg je građena, najvećim dijelom od drveta. Kao sa stranica slikovnica, kako reče jedan od učenika, crkva je zbog svog pituresknog izgleda pobudila veliko interesiranje učenika. Nakon obilaska njezine unutrašnjosti i zajedničke molitve, uslijedio je odmor i rekreacija u dvorištu župne kuće. Učenici su kroz sportske aktivnosti, šetnju i druženje uživali u rekreativnom dijelu terenske nastave i prelijepom sunčanom danu. U popodnevnim satima uslijedio je povratak u Sarajevo

 

IMG 2 deveti

IMG 3 deveti

IMG 4 deveti

IMG 5 deveti

IMG 6 deveti

IMG 7 deveti

IMG 8 deveti

IMG 9 deveti.

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2019./20.

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Žitomislići – Međugorje – Mostar

U Žitomislićima smo posjetili manastir posvećen Blagovještenju Presvete Bogorodice

Bijambare

Učenici i učenice su zajedno sa svojim nastavnicama i nastavnicima uživali pješačeći uz zelene livade, ali i kroz šumu, jer tako ih je vodio put do njihove destinacije – Velike bijambarske pećine.

Izlet učenika Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ u Jajce

Izlet učenika drugih razreda Opće – realne gimnazije i Srednje medicinske škole započeo je polaskom autobusa ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

ÖSD

 

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Online prijava ⟶

Osnovna škola

 

osnovna.skola@ksc-sarajevo.com

Smjena: 8:00 PM - 13:10

Opća - relna Gimnazija

 

gimnazija@ksc-sarajevo.com

Smjena: 13:30 PM - 19:25

Srednja medicinska škola

 

kscmedic@bih.net.ba

Smjena: 13:30 PM - 19:2