IMG 10 kresevoDana, 11. listopada 2017. godine, učenici prvih razreda Srednje medicinske škole i Opće-realne gimnazije, zajedno sa svojim profesorima, uputili su se u Kreševo i Fojnicu kako bi bila realizirana njihova terenska nastava.

Trebali smo se okupiti u 8.30 sati ispred Zemaljskog muzeja, no nestrpljivi učenici su tu bili i dvadesetak minuta ranije. Prvo odredište bilo nam je Kreševo, gdje smo se upoznali s poviješću grada, zahvaljujući našem vedrom domaćinu Frani. Uspio nam je dočarati sve ljepote Kreševa, pokazao nam je njihove poznate minerale, ispričao priču o prvom liječniku i sve one detalje iz povijesti kojih nema ni u jednom udžbeniku. Okupio nas je na Trgu fra Grge Martića, s kojeg smo se uputili prema samostanu. Ispred samostana nam se pridružio i franjevac koji nas je upoznao sa svim lijepim, ali i onim manje lijepim događajima koji su pratili samostan kroz povijest. Budući da u muzej nismo mogli zbog renoviranja, naš vodič Frano nam se odužio posebnim iznenađenjem – zasvirao je orgulje i u nama probudio one emocije koje se riječima ne mogu opisati. No, tu iznenađenjima nije bio kraj. Kako je naš vodič rođen u jednoj od najstarijih kuća u Kreševu, omogućio nam je obilazak dvorišta koje je uređeno isto onako kako je bilo uređeno i prije stotinu godina. Povijest nas je okruživala sa svih strana. Na putu do pećine u kojoj su se izvodile prve operacije i u kojoj se pokušavalo pomoći bosanskim gubavcima, Frano nam je ispričao i sve o poznatim kreševskim mineralima. Oduševio nas je i jedan od najstarijih mlinova, a čitavom ugođaju je doprinijelo i prekrasno vrijeme koje nas je pratilo čitavog dana.

Nakon obilaska kovačnice i predavanja o starim zanatima, vratili smo se u autobus i nastavili put prema Fojnici. Topla dobrodošlica nije izostala ni u Fojnici. Upoznati smo s poviješću i ovog samostana i životom franjevaca u njemu, a dobili smo odgovore i na sva naša pitanja. Podijelili smo se u tri skupine te u pratnji vodiča koji su nam pričali priče gotovo o svakom izloženom primjerku, uživali u razgledavanju jednog od najboljih muzeja koje smo do sada vidjeli. Posebno nam je zanimljiv bio stari novac, slike, ali i misno ruho koje je davno bilo u uporabi u euharistijskim slavljima. Pročitali smo i pojedinosti vezane za sarajevski atentat koje nam nisu bile poznate pa smo upotpunili svoje znanje i iz tog dijela povijesti.

Slobodno vrijeme nakon obilaska muzeja iskoristili smo za međusobno upoznavanje i druženje uz sendviče, sokove i čokoladice. Ova terenska nastava nas je oduševila i nadamo se da će uskoro biti organizirana još koja. Zadovoljni učenici prvih razreda vas pozdravljaju iz sunčanih Kreševa i Fojnice!

Tea Bajkuša i Irena Krajišnik, I.b razred Srednje medicinske škole

 

IMG 1 kresevo

IMG 2 kresevo

IMG 3 kresevo

IMG 4 kresevo

IMG 5 kresevo

IMG 6 kresevo

IMG 7 kresevo

IMG 8 kresevo

IMG 9 kresevo

 

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Žitomislići – Međugorje – Mostar

U Žitomislićima smo posjetili manastir posvećen Blagovještenju Presvete Bogorodice

Bijambare

Učenici i učenice su zajedno sa svojim nastavnicama i nastavnicima uživali pješačeći uz zelene livade, ali i kroz šumu, jer tako ih je vodio put do njihove destinacije – Velike bijambarske pećine.

Izlet učenika Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ u Jajce

Izlet učenika drugih razreda Opće – realne gimnazije i Srednje medicinske škole započeo je polaskom autobusa ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

ÖSD

 

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Online prijava ⟶

Osnovna škola

 

osnovna.skola@ksc-sarajevo.com

Smjena: 8:00 PM - 13:10

Opća - relna Gimnazija

 

gimnazija@ksc-sarajevo.com

Smjena: 13:30 PM - 19:25

Srednja medicinska škola

 

kscmedic@bih.net.ba

Smjena: 13:30 PM - 19:2