IMG 1 travnikUčenici trećih razreda Srednje medicinske škole i Opće - realne gimnazije ove školske godine su sa svojim razrednicima i profesorima posjetili Travnik. Nakon okupljanja ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, uslijedilo je dvosatno putovanje kojem nije nedostajala dobra atmosfera.

Prvo smo stigli ispred nekadašnje Travničke gimnazije gdje se danas nalaze dvije institucije: Nadbiskupsko sjemenište “Petar Barbarić” i KŠC “Petar Barbarić“. Posjetili smo prostorije škole i sjemenišne crkve i saznali nešto o teškoj povijesti i nastanku sjemeništa i škole, a imali smo priliku vidjeti i kriptu gdje se nalazi tijelo Petra Barbarića. Nakon toga smo obišli prostor gdje se nalazila rezidencija vezira i saslušali kratku povijest ovog grada kojeg Travničani nazivaju “grad - muzej pod otvorenim nebom“. Sljedeća lokacija bio je Zavičajni muzej ispred kojeg se danas nalazi jedan od četiri preostala parna voza “ćiro“, a koji se sastoji od lokomotive i dva vagona. U muzeju smo pogledali tri stalne izložbene postavke: prirodnu, arheološku i kulturno - povijesnu. Posjet Travniku nije mogao proći ni bez posjeta Memorijalnom muzeju “Rodna kuća Ive Andrića”. 1974. godine otvorena je rekonstruirana rodna kuća Ive Andrića sa stalnom izložbenom postavkom o njegovom životu i književnom stvaralaštvu, kojom se želi podsjetiti na najvažnije datume i događaje iz Andrićevog života i književne karijere. Zadnja destinacija je bila tvrđava Stari grad koja danas predstavlja jedan od najljepših i najočuvanijih fortifikacijskih objekata srednjovjekovne Bosne. O njenoj se povijesti ne zna mnogo, obnovljena je 1999. godine i ima status nacionalnog spomenika.

Učenici su po završetku posjeta dobili dva slobodna sata koja su iskoristili za odlazak na poznate travničke ćevape, a nakon toga je slijedilo ponovno okupljanje i povratak u Sarajevo.

Lejla Druškić, III.a

Srednja medicinska škola

 

IMG 2 travnik

IMG 3 travnik

IMG 4 travnik

IMG 5 travnik

IMG 6 travnik

IMG 7 travnik

IMG 8 travnik

IMG 9 travnik

IMG 10 travnik

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2019./20.

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Žitomislići – Međugorje – Mostar

U Žitomislićima smo posjetili manastir posvećen Blagovještenju Presvete Bogorodice

Bijambare

Učenici i učenice su zajedno sa svojim nastavnicama i nastavnicima uživali pješačeći uz zelene livade, ali i kroz šumu, jer tako ih je vodio put do njihove destinacije – Velike bijambarske pećine.

Izlet učenika Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ u Jajce

Izlet učenika drugih razreda Opće – realne gimnazije i Srednje medicinske škole započeo je polaskom autobusa ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

ÖSD

 

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Online prijava ⟶

Osnovna škola

 

osnovna.skola@ksc-sarajevo.com

Smjena: 8:00 PM - 13:10

Opća - relna Gimnazija

 

gimnazija@ksc-sarajevo.com

Smjena: 13:30 PM - 19:25

Srednja medicinska škola

 

kscmedic@bih.net.ba

Smjena: 13:30 PM - 19:2