JSN Decor is designed by JoomlaShine.com
JSN Decor is designed by JoomlaShine.com

ABK

     Kraljica Svete Krunice, svake prve srijede u mjesecu, na slavlje svete misne žrtve i duhovnu okrjepu okuplja djelatnike i učenike Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“. Tom prigodom, utječući se zagovoru zaštitnika Centra, sv. Josipu i blaženim Drinskim mučenicama, djelatnici i učenici u molitvenom zajedništvu sa svojim svećenicima i redovnicama prose Božji blagoslov za svoj rad i svakodnevno životno koračanje.

Srijeda 7. ožujka 2018. ostat će u posebnom sjećanju jer je redovito molitveno okupljanje bilo obogaćeno nazočnošću i sudjelovanjem članova Austrijske biskupske konferencije, koji su u sklopu svoga proljetnog zasjedanja i boravka u BiH posjetili i naš Centar, kao i brojnih svećenika, redovnica, bogoslova i vjernika Sarajeva.

Na početku misnog slavlja vlč. Ljubo Zelenika, rektor crkve Kraljice Svete Krunice i odgojitelj u Internatu KŠC-a „Sv. Josip“, pozdravio je sve nazočne i uputio riječi dobrodošlice. Uslijedilo je misno slavlje koje je predslavio i prigodnu propovijed uputio biskup Biskupije Klagenfurt mons. Alois Schwarz u zajedništvu s predsjednicima Biskupske konferencije BiH i ABK-a, vrhbosanskim nadbiskupom Vinkom kard. Puljićem i bečkim nadbiskupom Christophom kard. Schönbornom, biskupima dviju biskupskih konferencija i apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini Luigijem Pezzutom, a uz koncelebraciju sjemenišnih odgojitelja, profesora i drugih svećenika.

Biskup Schwarz izrazio je veliko zadovoljstvo zbog nazočnosti članova ABK-a u crkvi sestara Kćeri Božje ljubavi i školi koju je svojedobno osnovala Austrijanka Majka Franziska Lechner, utemeljiteljica Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi, i nije skrivao radost zbog susreta sa sestrama Kćeri Božje ljubavi čije su članice i dvije sestre Austrijanke, Majka  Franziska i s. Berchmana, koje su i jedan od povoda njihova dolaska.

„Mi smo ovdje na mjestu gdje mučenice sestara Kćeri Božje ljubavi imaju svetište. Sestre se znale da ima nešto za što se isplati živjeti, ali i sigurnost da ima nešto za što se isto tako isplati umrijeti“, kazao je mons. Schwarz u propovijedi koju je s njemačkog prevodio mons. Pavo Jurišić.

Osvrnuvši se na KŠC „Sv. Josip“, biskup Schwarz istaknuo je da se danas tu obrazuje mladost koja dobiva i vjerski odgoj, upućujući na zapovijedi koje pokazuju životnu mudrost.  

„Važno je da u ovoj školi uz katolike u klupama sjede i pravoslavci i muslimani i da zajedno mogu učiti. Uvjeren sam da nakon školovanja mogu zajedno i živjeti“, rekao je propovjednik zahvalivši svim odgojiteljicama i odgojiteljima te učiteljicama i učiteljima na njihovu angažmanu u svjetlu dijaloga, humanizma i kršćanskih vrjednota.  

„Papa Franjo je jednom citirao jednu izreku 'Da bi se odgojilo jedno dijete, potrebno je čitavo selo'. Ova škola je jedno 'čitavo selo' u gradu Sarajevu. Želim da imate mnogo radosti u ovom zajedništvu i tu radost dalje dijelite“, poručio je biskup Schwarz.

Misno slavlje obogatili su čitači i pjevači, učenici KŠC-a i zbor Internata KŠC-a „Sv. Josip“, predvođeni ravnateljem vlč. Mariom Ćosićem i odgojiteljima vlč. Ljubom Zelenikom, s. Antonijom Lučić i s. Leonardom Pirner.

Na kraju bogoslužja osobito milostan i dirljiv trenutak bila je zajednička molitva nad/biskupa, svećenika, redovnica i vjernog puka pred oltarom blaženih Drinskih mučenica. Blažena s. Berchmana Leidenix, drinska mučenica koja je bila posebno angažirana u odgoju i školstvu, podrijetlom je iz Austrije. U blizini i molitvenom zajedništvu članova ABK-a s našom mjesnom Crkvom zrcalio se zagovor blaženih sestara Austrijanki koje je u prošlosti Božji naum doveo na bosansku Njivu Gospodnju.

Nataša Mandić

ABK

DSC 0106

DSC 0108

DSC 0109

DSC 0110

DSC 0112

DSC 0113

DSC 0116

DSC 0129

DSC 0132

DSC 0133

DSC 0135

DSC 0145

DSC 0146

DSC 0149

DSC 0154

DSC 0168

DSC 0169

DSC 0171

DSC 0173

DSC 0177

DSC 0184

DSC 0187

DSC 0191

DSC 0193

DSC 0195

DSC 0209

DSC 0211

DSC 0212

DSC 0220

 

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com