Eksterna matura i upis u prvi razred Opće-realne gimnazije/Srednje medicinske škole KŠC-a "Sv. Josip" Sarajevo
brosura-naslovnica-22-23_1
right arrow Pregledaj brošuru
Učenici koji stanuju izvan Kantona Sarajevo, a žele pohađati KŠC Opću-realnu gimnaziju ili Srednju medicinsku školu Sarajevo u šk. 2022./2023. godini, prijavu za polaganje eksterne mature i upis mogu izvršiti klikom na navedenom linku.

Za sve nejasnoće kontaktirajte školu na broj telefona: 033/225-775 (Tajništvo škole).
right arrow Online prijava za polaganje eksterne mature u školskoj 2021./2022. godini za učenike iz drugih kantona

right arrow

Katalozi za eksternu maturu za šk. 2021./2022. god.

right arrow

Zašto upisati opću-realnu gimnaziju?

Katolički školski centar "Sv. Josip" Sarajevo

IMG 4Vjera, odanost, požrtvovnost, skromnost, sve su to misli koje nam se javljaju dok gledamo sliku svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije. U Bibliji se ovaj svetac opisuje s dvije riječi: pravedan i vjeran.

Sveti Josip se štuje kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji, ali i kao zaštitnik jedne škole koja se nalazi u Sarajevu i nosi naziv Katolički školski centar „Sv. Josip“.

Učenici i djelatnici Centra su u ponedjeljak, 19. 3. 2018. euharistijskim slavljem i svečanim programom proslavili svetkovinu svog zaštitnika i XXIV. rođendan Centra. Euharistijsko slavlje u crkvi Kraljice svete krunice predvodio je biskup monsinjor dr. Pero Sudar, promicatelj katoličkog školstva u Bosni i Hercegovini uz koncelebraciju vlč. Marija Ćosića, ravnatelja Centra, vlč. Ljube Zelenike, odgajatelja u internatu, monsinjora Ante Meštrovića i drugih svećenika.

Tijekom svoje propovijedi biskup je istaknuo značaj svetog Josipa kao zaštitnika i zagovornika. Rekao je kako sveti Josip treba biti primjer ne samo očevima, radnicima, nego i učiteljima, nastavnicima te profesorima jer je sveti Josip odgajao nekog koga nije rodio, nekog tko nije bio njegove krvi, ali ga je ipak odgajao kao svojeg sina.

Dan KŠC – a „Sv. Josip“ proslavljen n je pod sloganom „Kad ljubav pobijedi“ te su se na ovaj način učenici i djelatnici Centra pridružili proslavi 400. obljetnice rođenja karizme sv. Vinka Paulskog. Program je otvoren himnom KŠC – a u pratnji profesorice Ane Andrle- Imamović. Pozdravnim riječima ravnatelj Centra, vlč. Mario Ćosić obratio se nazočnima te pozvao sve da promisle o naslovu programa koji bi se mogao formulirati i kao pitanje: „Kada će ljubav pobijediti?“ Kroz scenski prikaz učenici Osnovne škole, Srednje medicinske škole i Opće – realne gimnazije u suradnji s djelatnicima Centra oživjeli su misli sv. Vinka Paulskog i stavili ih u kontekst današnjeg vremena i problema u životima mladih te društva općenito. Poruku programa su, uz scenski prikaz, prenosili i solistički nastupi učenika i djelatnika Centra te baletni pokreti plesne skupine.

Nakon programa nazočnima se obratio promicatelj Centra, monsinjor dr. Pero Sudar te rekao kako ga ovakve predstave uvijek podsjete da vrijedi biti dobar. „Ne bojmo se, ljubav će pobijediti, jer je Bog ljubav. On je svoje božansko srce bacio na ovu Zemlju i posijao ga kao zrno koje treba umrijeti kako bi rodilo strostrukim plodom“ rekao je Promicatelj Centra.

Svake godine, tijekom proslave Dana škole, škola se oprosti s djelatnicima Centra koji su svojim radom doprinijeli razvoju škole te otišli u mirovinu. Ove godine to su Ljiljana Moro, nastavnica Matematike u Osnovnoj školi te Dragica Jukić, pedagoginja Osnovne škole. Pedagoginja Dragica Jukić obratila se nazočnima rekavši da je ova škola posebna, učenici tu ostave svoje školske dane i brige, djelatnici rade i završavaju svoj radni vijek odlaskom u mirovinu, ali svi ostaju i dalje jedni za druge tu. Pedagoginja Dragica  također je rekla da je kroz svoj život i rad uvijek stavljala dijete u središte i davala je sebe drugima, a danas ti drugi pomažu njoj.

Još jedna lijepa vijest obilježila je ovogodišnji Dan škole. Učenik IV. a odjeljenja Opće – realne gimnazije Irfan Drumić dobitnik je godišnje nagrade „Petar Barbarić“ koja se dodjeljuje najuspješnijem učeniku u Sustavu katoličkih školskih centara u BiH. Irfan Durmić je dobio mnoge nagrade za svoja postignuća, ali ga posebno raduje nagrada na „domaćem terenu“ kako je rekao.

Djelatnici, učenici i gosti među kojima su bili brojni djelatnici u mirovini kao i bivši učenici Centra nastavili su druženje u auli škole gdje je za sve bio pripremljen domjenak.

 

IMG 1

IMG 2

IMG 3

IMG 4

IMG 5

IMG 6

IMG 7

IMG 8

IMG 9

IMG 10

IMG 11

IMG 12

IMG 13

IMG 14

   

kriz

Katolički školski centar "Sv. Josip"

Osnivanjem KŠC-a Sv. Josip u Sarajevu započelo je katoličko školstvo u Bosni i Hercegovini u okviru Katoličkih školskih centara.

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, nakon osnivanja KŠC-a u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije, ubrzo osniva ovakve školske centre u Zenici, Tuzli, Travniku, Konjicu i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra su tri škole: Osnovna škola, Opća-realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj mr. sci. Mario Ćosić.

Kontakt

Matična škola
 • Mehmed paše Sokolovića 11
  71 000 Sarajevo, BiH
 • +387 33 225 775
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
Područna škola
 • Vitomira Lukića 1
  71 000 Sarajevo, BiH
 • +387 33 760 905
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
ksc

© 2008-2022 KŠC "Sv. Josip" Sarajevo. Sva prava pridržana.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com