IMG 1Više od 100 članova internatske obitelji Katoličkog školskog centra Sveti Josip, povodom 20 godina od početka rada Internata, hodočastili su u Rim od 28. travnja do 4. svibnja 2018. godine.

Učenici i njihovi odgojitelji: vlč. Mario Ćosić, ravnatelj, vlč. Ljubo Zelenika, s. Antonija Lučić i s. Leonarda Pirner na ovom su hodočašću molili i tražili Božji blagoslov za sve koji jesu i koji su bili dio Internata, kao i za njihove obitelji, ali i obišli brojne znamenitosti, sudjelovali i na audijenciji s papom Franjom te slavili sv. misu u Zavodu sv. Jeronima.

Na putu prema Vječnom Gradu hodočasnici su najprije posjetili Padovu i svetišta sv. Leopolda i  sv. Ante. U crkvi sv. Leopolda, spomenuvši da mu je drago da su na mjestu gdje je svetac ljude vodio Bogu, vlč. Mario je u propovijedi poručio internistima i internatkinjama da kršćani vjernici imaju sigurnost u Bogu, u milosrdnom Ocu koji ih se nikada ne odriče, te da se tome i takvom Bogu ne boje povjeriti i od Njega tražiti utjehu i zaštitu.

U glavni grad Italije stigli su 30. travnja. Zanimljivu povijest Rima otkrivao im je vodič g. Suad Bahtijarević. Grad u koji, prema staroj izreci, vode svi putovi, zasigurno je najljepši u proljeće. Rijetki su gradovi koji su imali i još uvijek imaju takav značaj za europsku i svjetsku civilizaciju kao Rim. Nekada prijestolnica goleme imperije koja se prostirala na tri kontinenta i vladala svim obalama Sredozemnoga mora, a od ujedinjenja 1870. godine glavni grad Italije, već dvije tisuće godina je duhovni centar za sve katolike svijeta. Koncentracija arheoloških spomenika i arhitektonskih remek-djela u povijesnom središtu Rima, zajedno s očaravajućom ljepotom umjetnina koje ih ukrašavaju, ostavlja bez daha.
I dok ostatci antičkoga Rima, bez obzira na milenije u kojima su ih pljačkanje, potresi, zub vremena i uzimanje materijala za novije gradnje oštećivali i nagrizali, još mogu posvjedočiti o grandioznosti i moći Carstva; Rim Michelanghela Buonarotija i Gian Lorenza Berninija, papa Julija II. i Pavla III., renesansni i barokni Rim najimpresivniji su i najdojmljiviji. Sjene svih velikana koji preko dvije tisuće godina iz Rima stvaraju neprolazna djela ljepote i dobra osjećaju se u svakom kutku Vječnoga Grada.

Na najteži ali i najljepši način, pješice, hodočasnici su obišli najveće znamenitosti grada. Bazilika Santa Maria Maggiore, crkva San Pietro in Vincoli i crkva Santa Maria in Ara Coeli bile su njihov izbor u gradu u kojemu svaki trg i svaka ulica imaju lijepu i vrijednu crkvu. Crkva Santa Maria in Ara Coeli, crkva Vijeća Grada Rima, posebno je važna i dragocjena jer je u njoj posljednji počinak našla naša kraljica Katarina Kosača.
Od antičkih spomenika vidjeli su Koloseum, gladijatorski stadion u kojemu su mučenički stradali brojni rani kršćani, ostatke foruma i Pantheon. Grandiozni spomenik talijanskom ujedinjenju s Oltarom domovine ‒ Vittoriana vidjeli su na Trgu Venezia. Oni koji se žele vratiti u Rim ubacili su novčić u zelene vode najljepše rimske fontane, barokne fontane di Trevi. Fontanu četiri rijeke hodočasnici su susreli na elegantnom Trgu Navona, a na Španjolskom trgu i cvijećem ukrašenim Španjolskim stubama uživali su u opuštenom poslijepodnevnom rimskom ozračju. Njihov pogled privukao je i arkanđeo Mihael koji s tvrđave Sant Angelo bdije i nad Vatikanom i nad Rimom.

Osim što su vrijeme iskoristili za obilazak brojnih znamenitosti Rima, vrhunac hodočašća zasigurno se dogodio u srijedu 2. svibnja kada su nazočili audijenciji s papom Franjom na kraju koje ih je Sveti Otac pozdravio.

 „Radosno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito voditelje i učenike Katoličke škole Sv. Josip iz Sarajeva, u Bosni i Hercegovini. Dragi mladi, još uvijek mi je živ u srcu naš susret u Sarajevu 2015. godine, osobito vaša radosna prisutnost te vaša žeđ za istinom i idealima. Potičem vas da se približavate sve više Kristu, kako biste u punini živjeli svoj život. Crkva računa na vas: budite uvijek velikodušni, hrabri i puni nade. Od srca vas blagoslivljam! Hvaljen Isus i Marija!“ poručio im je Papa.

Audijencija kod Svetog Oca doživljaj je koji se ne može usporediti ni s čim drugim. Ljudska toplina pape Franje i birana, pažljivo  promišljana poruka koju je uputio mladima, posebno ih pozdravivši, jasna je smjernica svima. Za neposrednu blizinu Svetomu Ocu hodočasnici su posebno zahvalni mons. Slađanu Ćosiću. Privilegij sudjelovanja na audijenciji omogućio im je i prelijep pogled na pročelje velebne bazilike svetog Petra i na Trg svetog Petra s elegantnim kolonadama uokolo.

Istoga dana u večernjim satima sudjelovali su na sv. misi u Hrvatskom zavodu Sv. Jeronima. Euharistijsko slavlje uz koncelebraciju 10-ak svećenika predvodio je vlč. Marko Martić. U svojoj propovijedi, osvrćući se na misna čitanja, propovjednik je poručio mladim hodočasnicima da su svi pozvani biti Isusovi te s njime se povezati poput trsa i loze. Također im je posvijestio povijesne veze Rima i hrvatskoga naroda te ih potaknuo na molitvu za svoje najbliže.

Vrijedi spomenuti kako je goste iz Sarajeva prije sv. mise dočekao vicerektor Zavoda vlč. Marko Đurin koji im je ukratko predstavio njegovu povijest te je istaknuo najvažnije osobe iz hrvatske prošlosti koje su na neki način bile povezane s ovim središtem Hrvata u Vječnom Gradu.

Svoj boravak u Rimu hodočasnici Internata Katoličkog školskog centra Sveti Josip završili su u četvrtak, 3. svibnja, obilaskom Vatikanskih muzeja. Vatikanski muzeji, najveća i najljepša zbirka umjetnina na jednom mjestu u svijetu, bez obzira na enormne gužve i tisuće posjetitelja u istom trenutku, posebno su i  fascinantno iskustvo.
Doživljavajući cjelokupno hodočašće kao aktualizaciju Papine poruke mladima u Sarajevu da ne treba stvarati zidove već graditi mostove, hodočasnici su najprije zahvalni dragom Bogu na ovom milosnom daru, ali i svima koji su omogućili ovo prelijepo putovanje, u prvom redu ravnatelju vlč. Mariju Ćosiću, roditeljima i agenciji Divan Travel Agency.

KT/vlč. Dražen Kustura/s. Antonija Lučić

 

IMG 2

IMG 3

IMG 4

20180501 181221

Opća-realna
gimnazija

Upis u prvi razred
SREDNJE ŠKOLE
2022./2023.

gimnazija upisSve o upisu

 

ISPITNI KATALOZI
ZA POLAGANJE MATURE
2021./2022.

katalozi maturaPOGLEDAJ KATALOGE

 

OSNOVNA ŠKOLA

Upis u prvi razred
OSNOVNE ŠKOLE
2022./2023.

prvasici 1
Sve o upisu

 

EKSTERNA MATURA
2021./2022.

eksterna matura 2
Sve o polaganju

 

PRODUŽENI BORAVAK
2021./2022.

produzeni banner
OPŠIRNIJE

 

Srednja medicinska
Škola

Upis u prvi razred
SREDNJE ŠKOLE
2022./2023.

medicinska-skolaZašto upisati?

 

Stručni radovi učenika
strucni radoviopširnije

 

oesdPRIJAVI POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME
U SARAJEVU

PROČITAJ VIŠE

 

kriz

Katolički školski centar "Sv. Josip"

Osnivanjem KŠC-a Sv. Josip u Sarajevu započelo je katoličko školstvo u Bosni i Hercegovini u okviru Katoličkih školskih centara.

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, nakon osnivanja KŠC-a u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije, ubrzo osniva ovakve školske centre u Zenici, Tuzli, Travniku, Konjicu i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra su tri škole: Osnovna škola, Opća-realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj mr. sci. Mario Ćosić.

Kontakt

Matična škola
 • Mehmed paše Sokolovića 11
  71 000 Sarajevo, BiH
 • +387 33 225 775
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
Područna škola
 • Vitomira Lukića 1
  71 000 Sarajevo, BiH
 • +387 33 760 905
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
ksc

© 2008-2022 KŠC "Sv. Josip" Sarajevo. Sva prava pridržana.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com