JSN Decor is designed by JoomlaShine.com
JSN Decor is designed by JoomlaShine.com

A SAKRALNIUčenici drugih razreda Srednje medicinske škole te trećih razreda Opće – realne gimnazije u okviru predmeta Povijest religija planirali su posjet sakralnim objektima u gradu Sarajevu.

Pod vodstvom vlč. Ljube Zelenike, prof. Ivana Perića te prof. Emilije Pavićević učenici su 24. svibnja 2018. godine u 11 sati krenuli u obilazak istih. Obilazak je počeo posjetom Askenaškoj sinagogi u kojoj su slušali o životu i djelovanju Jevreja u Sarajevu, temeljnim karakteristikama te svjetonazoru. Nakon toga naše učenike put je odveo prema Gazi Husrev – begovoj džamiji koja je izgrađena kao vakuf (zadužbina) osmanskog namjesnika Gazi Husrev- bega te se smatra najznačajnijim arhitektonskim spomenikom osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini. Učenici su slušali o obilježjima islama, načinu življenja te su imali priliku postavljati pitanja. Sljedeća destinacija bila je stara pravoslavna crkva koaj je današnji izgled dobila početkom 18. stoljeća. U kompleksu crkve su konak i muzej iz 1890. s bogatom zbirkom ikona, slika, knjiga i rukopisa, kujundžijskih radova, bogato ukrašenih odijela za molitvu i drugih vrijednih eksponata. Stara pravoslavna crkva podignuta je u srcu Baščaršije, na prostoru poznatom kao Stara varoš. Domaćin, otac Vanja  Jovanović, paroh sarajevski učenicima je  govorio i  o ikonama pa su se učenici koji pohađaju nastavu Grčkog jezika uključili i iznijeli svoje razmišljanje o ikonama i njihovoj važnosti. Otac Vanja naglasio je da muzej stare pravoslavne crkve sadrži petu po vrijednosti zbirku ikona u svijetu. Posljednja destinacija naših vrijednih učenika bila je crkva Sv. Ćirila i Metoda koja se nalazi u okviru Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.  Crkva Sv. Ćirila i Metoda jedan je od najvrijednijih objekata u glavnom gradu BiH koji datira iz austrougarskog perioda. Našim učenicima je o samoj crkvi i  njenim specifičnostima govorio Vedran Ćosić, bogoslov četvrte godine VBS- a. Sam obilazak završio je fotografiranjem, a naši učenici i profesori ovom prilikom proširili su svoja znanja o sakralnim objektima, religijama te kulturi i umjetnosti uopće.

 

A SAKRALNI 1

 

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com