Eksterna matura i upis u prvi razred Opće-realne gimnazije/Srednje medicinske škole KŠC-a "Sv. Josip" Sarajevo
brosura-naslovnica-22-23_1
right arrow Pregledaj brošuru
Učenici koji stanuju izvan Kantona Sarajevo, a žele pohađati KŠC Opću-realnu gimnaziju ili Srednju medicinsku školu Sarajevo u šk. 2022./2023. godini, prijavu za polaganje eksterne mature i upis mogu izvršiti klikom na navedenom linku.

Za sve nejasnoće kontaktirajte školu na broj telefona: 033/225-775 (Tajništvo škole).
right arrow Online prijava za polaganje eksterne mature u školskoj 2021./2022. godini za učenike iz drugih kantona

right arrow

Katalozi za eksternu maturu za šk. 2021./2022. god.

right arrow

Zašto upisati opću-realnu gimnaziju?

Katolički školski centar "Sv. Josip" Sarajevo

A SAKRALNIUčenici drugih razreda Srednje medicinske škole te trećih razreda Opće – realne gimnazije u okviru predmeta Povijest religija planirali su posjet sakralnim objektima u gradu Sarajevu.

Pod vodstvom vlč. Ljube Zelenike, prof. Ivana Perića te prof. Emilije Pavićević učenici su 24. svibnja 2018. godine u 11 sati krenuli u obilazak istih. Obilazak je počeo posjetom Askenaškoj sinagogi u kojoj su slušali o životu i djelovanju Jevreja u Sarajevu, temeljnim karakteristikama te svjetonazoru. Nakon toga naše učenike put je odveo prema Gazi Husrev – begovoj džamiji koja je izgrađena kao vakuf (zadužbina) osmanskog namjesnika Gazi Husrev- bega te se smatra najznačajnijim arhitektonskim spomenikom osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini. Učenici su slušali o obilježjima islama, načinu življenja te su imali priliku postavljati pitanja. Sljedeća destinacija bila je stara pravoslavna crkva koaj je današnji izgled dobila početkom 18. stoljeća. U kompleksu crkve su konak i muzej iz 1890. s bogatom zbirkom ikona, slika, knjiga i rukopisa, kujundžijskih radova, bogato ukrašenih odijela za molitvu i drugih vrijednih eksponata. Stara pravoslavna crkva podignuta je u srcu Baščaršije, na prostoru poznatom kao Stara varoš. Domaćin, otac Vanja  Jovanović, paroh sarajevski učenicima je  govorio i  o ikonama pa su se učenici koji pohađaju nastavu Grčkog jezika uključili i iznijeli svoje razmišljanje o ikonama i njihovoj važnosti. Otac Vanja naglasio je da muzej stare pravoslavne crkve sadrži petu po vrijednosti zbirku ikona u svijetu. Posljednja destinacija naših vrijednih učenika bila je crkva Sv. Ćirila i Metoda koja se nalazi u okviru Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.  Crkva Sv. Ćirila i Metoda jedan je od najvrijednijih objekata u glavnom gradu BiH koji datira iz austrougarskog perioda. Našim učenicima je o samoj crkvi i  njenim specifičnostima govorio Vedran Ćosić, bogoslov četvrte godine VBS- a. Sam obilazak završio je fotografiranjem, a naši učenici i profesori ovom prilikom proširili su svoja znanja o sakralnim objektima, religijama te kulturi i umjetnosti uopće.

 

A SAKRALNI 1

 

kriz

Katolički školski centar "Sv. Josip"

Osnivanjem KŠC-a Sv. Josip u Sarajevu započelo je katoličko školstvo u Bosni i Hercegovini u okviru Katoličkih školskih centara.

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, nakon osnivanja KŠC-a u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije, ubrzo osniva ovakve školske centre u Zenici, Tuzli, Travniku, Konjicu i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra su tri škole: Osnovna škola, Opća-realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj mr. sci. Mario Ćosić.

Kontakt

Matična škola
 • Mehmed paše Sokolovića 11
  71 000 Sarajevo, BiH
 • +387 33 225 775
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
Područna škola
 • Vitomira Lukića 1
  71 000 Sarajevo, BiH
 • +387 33 760 905
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
ksc

© 2008-2022 KŠC "Sv. Josip" Sarajevo. Sva prava pridržana.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com