JSN Decor is designed by JoomlaShine.com
JSN Decor is designed by JoomlaShine.com

Fojnica1 19. rujna 2019. godine organizirana je terenska nastava za učenike prvih razreda Opće-realne gimnazije i Srednje medicisnske škole. Veselili smo  se ovom putovanju u Fojnicu i Kreševo jer nam je kao srednjoškolcima to bila prva terenska nastava. S razrednicama smo se sastali ispred Zemaljskog muzeja te krenuli u obilazak naše prelijepe Bosne i Hercegovine.

 Dan i nije bio najljepši, kiša je sve više i više ispirala naše ideje o zabavnom, sunčanom danu u kojem ćemo se upoznati bolje, ali i nešto naučiti. Na svu sreću, vrijeme se popravilo. U Fojnici su nas izuzetno lijepo dočekali i poveli u obilazak samostanske crkve i jednog od najljepših muzeja koje smo vidjeli. Mogli smo vidjeti neke od najstarijih, ali i najvrjednijih  knjiga u čitavoj Bosni i Hercegovini, staro oruđe, oružje, novac, ali i veličanstvene slike. Nakon fotografiranja za zajedničku fotografiju, krenuli smo u Kreševo.

U Kreševu su nas razrednice obradovale informacijom da ćemo najprije imati slobodno vrijeme kako bismo se mogli zagrijati vrelim čajem, a tek onda nastaviti onaj edukativni dio putovanja. Obilazak tog malog, lijepog mjesta započeli smo s onim nama najzanimljivijim – tradicionalnim potkivanjem jaja. Saslušali smo sve o ovoj zanimljivoj tradiciji, a potom smo se i sami okušali u potkivanju. Uz mnogo smijeha, neki od nas su uspjeli i bili oduševljeni kad su dobili svoja potkovana jaja kao podsjetnik na ovaj zanimljivi dan. Poslije toga, uputili smo se u samostan. Tu nas je dočekao veseli fra Ivica. Ispričao nam je zanimljivu priču o nastanku samostana i njegovoj borbi kroz stoljeća. Imali smo priliku prvi put čuti zvuk orgulja. Muzej u sklopu samostana ponudio nam je još jedno posebno iskustvo. Eksponata je bilo mnogo, odisali su starinom i ponudili su nam zaista jasnu sliku o životu ljudi na ovim prostorima tijekom proteklih stoljeća. Kada smo pomislili da je tu priči kraj, domaćini su nam priredili iznenađenje i uskim šumskim puteljkom, odveli nas do stare kovačnice. Mnogima od nas je upravo ona ostavila najjači utisak jer nam se učinilo da smo i sami dijelom povijesti.

Nažalost, došao je kraj ovom edukativnom putovanju. Pod dojmom svega što smo vidjeli toga dana, jedva smo čekali susret s roditeljima kako bismo s njima mogli podijeliti sve što smo doživjeli.

Albina Šošić, I.a, Srednja medicinska škola

 

Fojnica2

 

Fojnica1

 

Fojnica44444

 

 

 

 

 

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com