020Godišnji seminar Sustava katoličkih škola za Europu održan je od 15. do 17. studenoga 2019. u Katoličkom školskom centru „Sv. Josip“ Sarajevo. Na seminaru su sudjelovali djelatnici iz svih Centara, a program seminara započeo je u petak, 15. studenoga s početkom u 15 sati u auditoriju Centra.

 

Ovogodišnja tema seminara bila je Identitet škola za Europu, a programom prvog dana moderirala je doc. dr. Sandra Bjelan-Guska, koja je predstavila predstojeće aktivnosti. Sve nazočne pozdravio je ravnatelj Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ Sarajevo mr. vlč. Mario Ćosić, a prvo predavanje održao je profesor dr. sc. Mladen Bevanda, emeritus. Profesor Bevanda, za kojega je u uvodu naglašeno da bez obzira na mirovinu vrlo rado surađuje i prati rad Sustava, u svom obraćanju istakao je zahvalnost mons. dr. Peri Sudaru koji je tijekom ovih 25 godina bio spiritus movens Sustava. Također, profesor je govorio o važnosti odgoja u ovim školama te o posvećenosti učitelja zahvaljujući kojima ove škole odgajaju uspješne i dobre ljude. Poželio je da i budući rad ovih škola bude na korist i dobrobit zajednici te čestitao na svemu postignutom tijekom ovih godina. Nakon ovog uvodnog predavanja, djelatnici su nazočili svetoj misi koju je predslavio vlč. Mario Ćosić u zajedništvu s biskupom Sudarom te kolegama svećenicima. Svetu misu svojim pjevanjem uveličao  KŠC „Sv. Josip“ Sarajevo. Uslijedila je večera, a posljednja zanimljiva aktivnost ovog dana bila je predstava Snovopriča o životu Petra Barbarića u izvedbi Hrvatskog kazališta Travnik, Pozorišta Travnik i Dramske sekcije KŠC-a „Petar Barbarić“ Travnik. Ova predstava svojevrsni je ulazak u Barbarićevu dušu te gledateljima otkriva svetost Petrove duše. Sam Petar predstavlja izuzetnu poveznicu našega naroda iz Hercegovine i našega naroda iz Bosne. Emocije na licima gledatelja bile su dovoljan dokaz o uspješnosti predstave.

    Drugi dan seminara započeo je svetom misom u 7:30 sati koju je predslavio don Milan Ivančević, ravnatelj Katoličkog školskog centra „Don Bosco“ Žepče, a pjevanje je animirao zbor istoga Centra. Moderatorica drugog dana bila je prof. Žana Altumbabić, direktorica Osnovne škole KŠC-a „Sv. Franjo“ Tuzla. Nakon doručka, uslijedilo je drugo predavanje, predavanje prof. Mattea Truffellija, predsjednika talijanske Katoličke akcije. Prof. Truffelli je u izlaganju govorio o svojim iskustvima povezanima sa Sustavom. Nakon izlaganja, profesoru su upućena brojna pitanja te su neki djelatnici podijelili i neka osobna iskustva. Važan dio dana bili su sastanci Povjerenstava za reviziju NPP-a i Aktiva na razini Sustava. Članice Pedagoškog vijeća objasnile su djelatnicima zadaće koje slijede te se stavile na raspolaganje za sva pitanja. Treće predavanje bilo je predavanje prof. dr. sc. Mirjane Mavrak, članice Pedagoškog vijeća koja je dala svoj osvrt na njeno mjesto unutar Sustava te na svaki Centar pojedinačno. Prof. Mavrak naglasila je da je važno poštovati posebnosti Centara te da je posvećenost i volja učitelja najveća motivacija učenicima. Svečani dio bio je dodjeljivanje certifikata o napredovanju djelatnika te dodjela Nagrade i Priznanja „P. Erich von Brandis“ profesoricama Slavici Jukić iz Žepča te Dragani Paškalj iz Zenice. Večernji dio programa rezerviran je za predstavljanje dviju knjiga, knjige o KŠC-u „Sv. Josip“ Sarajevo te knjige Promicatelja, biskupa mons. dr. Pere Sudara. Moderatorica ovog dijela večeri bila je profesorica Emilija Pavićević. Knjigu Himna životu škole, koja je nastala povodom 25. obljetnice Centra predstavili su s. Terezija Antunović te vlč. Vlatko Rosić. S. Terezija Antunović u svom je izlaganju istakla da je rad na ovom izdanju bio iscrpan i nimalo lagan, da strukturu knjige čini 25 poglavlja kao 25 koraka koji završavaju motom Budućnost tragove ne briše te da se nada da će sama knjiga biti zanimljivo štivo te podsjetnik na mnoge lijepe trenutke. Vlč. Vlatko Rosić, ravnatelj KŠC-a „Sv. Pavao“ Zenica u svojim zapažanjima navodi da je pred čitateljima zanimljivo izdanje koje nije monografija u klasičnom smislu riječi te da ga je prilikom čitanja knjiga podsjećala na bajku punu slikovitosti, živopisnosti te zanimljivosti. Njenim autorima te s. Tereziji Antunović kao idejnoj začetnici zaključio je ocjenu odličan. Djelatnicima i Ravnatelju čestitao je obljetnicu te promociju ove knjige.

Glazbena numera You raise me up u izvedbi Amine Jabučar svemu je dala jedan lijep prizvuk i svi su zaista uživali slušajući ovu ohrabrujuću pjesmu.

Iznenađenja nije manjkalo pa je nazočnima najavljeno da slijedi predstavljanje knjige Ono malo više koju potpisuje biskup mons dr. Pero Sudar. Knjigu su predstavile profesorice Vesna Krajinović te Jagoda Iličić. Profesorica Krajinović, koja je autorica pogovora knjige, predstavila je teme Biskupove knjige te govorila o tomu kako je u Biskupovim riječima uvijek vidljiva poveznica između Boga, vjere, ljudskog srca i stvarnosti našeg života. Prof. Iličić, koja je i autorica predgovora knjige, govorila je o tomu kako Biskup u svojoj graditeljskoj misiji poziva nas da učinimo nešto za sebe, društvo i državu. Neumorno traži ono malo više, a njegova knjiga pravi je putokaz svim sadašnjim i budućim djelatnicima. Ove dvije velike promocije završene su dodjelom dara Biskupu koji je uručio vlč. Vlatko Rosić u ime djelatnika i Ravnatelja Sustava. Biskupov govor prepun emocije kao i auditorij kojim je odzvanjao pljesak prekrasna je slika ovoga dana seminara. Biskup je u obraćanju zahvalio Medijskom centru Vrhbosanske nadbiskupije te direktoru vlč. Josipu Vajdneru, a i  svima na zalaganju, radu i trudu u školama Sustava. Sve naznočne je zamolio i potaknuo da se ne boje života i da daju ono malo više sebi i ljudima oko sebe. Druženjem u sportskoj dvorani Centra završen je drugi dan Seminara.

      Iako se uvijek na početku pita kad će biti kraj, ovaj put nekako kao da su svi željeli da još traje. I taj, treći dio Seminara započeo je svetom misom koju je predslavio biskup mons. dr. Pero Sudar u koncelebraciji sa svećenicima, a pjevanje je animirao KŠC „Sv. Pavao“ Zenica. Ručkom i druženjem završen je i ovaj susret djelatnika Sustava katoličkih škola za Europu.

Uz obilje Božjeg blagoslova, mnoštvo naučenoga te pregršt lijepih emocija tri dana Seminara uspješno su završila vjerujući da će sjećanje na njega trajati  do nekog novog susreta.

                                                                      prof. Emilija Pavićević

 

001

 

002

 

003

 

004

 

005

 

006a

 

009

 

010

 

 

011

 

 

012

 

013

 

014

 

016

 

015

 

017

 

020

 

018

 

019

 

 

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com