01 U utorak, 19. studenog 2019. obilježena je 25. obljetnica KŠC-a „Sveti Josip“ u Sarajevu i Sustava katoličkih škola za Europu.

 

 

 „Devetnaestog studenog je u nekadašnjim prostorijama Zavoda Sv. Josipa na Banjskom Brijegu otvoren Katolički školski centar. U ovim je istim prostorijama i ranije djelovala škola - utemeljena 4. listopada 1882., da bi prekinula s radom (bila zatvorena) 1945. Njezine utemeljiteljice bijahu sestre Kćeri Božje ljubavi“, pisalo je na petoj stranici 14. broja Hrvatske riječi, objavljene  26. studenog 1994. u Sarajevu.

Proslava je započela svečanim misnim slavljem koje je  predvodio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, a nastavljena u auditoriju Centra gdje je održana svečana akademija. Na misnom slavlju u crkvi Kraljice Svete Krunice koncelebrirali su biskup mons. Pero Sudar, vojni ordinarij mons. Tomo Vukšić, ravantelj KŠC-a vlč. Mario Ćosić i još 25 svećenika, kojem je nazočio veći broj djelatnika i učenika Centra, brojni gosti i drugi vjernici.

Riječi pozdrava na samom početku misnog slavlja svim nazočnim profesorima, učenicima i prijateljima KŠC-a uputio je ravnatelj vlč. Ćosić.

U prigodnoj homiliji kardinal Puljić govorio je o vremenu koje je iza KŠC-a. „Naša škola je uvijek bila otvorena svim situacijama i vjerskim i nacionalnim i kulturnim, ali u prvom redu stavio bih čovjeka, koji treba znanje, ali i ravnanje da bude cjelovita osoba. Zato sam Bogu zahvalan za sve one koji su se ugradili u nju, ali ne samo zadovoljan, nego zajedno s vama molim Božji blagoslov da nagradi sve one žrtve. Jedini Bog zna koliko je žrtava ugrađeno u sustav da se on realizira. Puno je žrtava trebalo. Sam Bog zna koliko i kako. Pogotovo u ovoj složenoj situaciji u odnosu s državom. Trebalo je puno strpljivosti, puno ustrajnosti da se uspostavi redovni rad i dostojanstven rad. Najljepša nam je nagrada kada ovi đaci koji su ovdje završili s ponosom znaju pričati o svojoj školi“, rekao je kardinal Puljić.

U nastavku je iznio zahvale svim dobročiniteljima koji su pomogli u ostvarivanju ideje, ali i svima onima koji su radili i sačuvali identitet škole.

U zaključku je izrekao molitvu da Bog nagradi blagoslovom sve one koji su pratili i prate Katolički školski centar „Sveti Josip“ te izrekao želju za opstajanjem Sustava škola za Europu.

Svetu misu pjevanjem i sviranjem uveličao je internatski zboj, koji predvodi prof. Andrea Krasnić.

U prigodi 25. obljetnice Katoličkog školskog centra Sv. Josip, upriličena je i svečana akademija u auditoriju Centra pod geslom "Budućnost tragove ne briše".

Program je započeo pjevanjem himne Sustava KŠC-a u BiH, koju je izveo zbor KŠC-a pod vodstvom prof. Ane Andrle-Imamović.

Pozdravnu riječ svim nazočnima uputio je ravnatelj vlč. Mario Ćosić koji se zahvalio svima onim koji su na neki način pomogli u radu Centra. Posebno je pozdravio kardinala Vinka Puljića, apostolskog nuncija u BiH mons. Luigia Pezzuta, biskupa Peru Sudara, vojnog ordinarija mons. Tomu Vukšića, sve redovničke poglavare i poglavarice kao i svećenike, redovnike, redovnice i ravnatelje. Izrazio je i dobrodošlicu gostima visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, veleposlaniku RH u BiH Ivanu Saboliću, izaslaniku predsjednika Vlade RH i njegovoj supruzi, predsjedavajućoj općinskog vijeća Općine Centar Karolini Karačić, predstavniku Vlade Tajvana u Budimpešti Andrewu Changu, voditelju Odsjeka za projekte karitativne organizacije Renovabis Burkhardu Hankeu, kao i svim drugim dobročiniteljima, direktorici Bošnjačke gimnazije Naidi Hoti Muminović, predstavnicima katoličkih škola iz Šibenika i Ljubljane.

„Kao netko tko je dio ove stvarnosti već 12 godina, s pravom mogu reći da Katolički školski centar „Sv. Josip“ nije samo škola, nego i jedna mnogobrojna i radosna obitelj u kojoj mnogi snovi, a za neke čak i svi, postaju stvarnost. Uopće ne sumnjam da ćete se složiti sa mnom da je to moguće zato što nam je dobri dragi Bog darovao dobrog i dragog biskupa Peru Sudara, koji je u ovih 25 godina mudro osmislio, predano uspostavljao i znalački usmjeravao svaki korak svih katoličkih školskih centara, a samim tim i cijelog Sustava katoličkih škola za Europu“, rekao je ravnatelj Ćosić.

Sljedeća točka programa bilo je obraćanje g. Hankea koji je govorio o procesu pomaganja Katoličkom školskom centru. „Za nas je projekt škole za Europu bio i jest pravi projekt uzor ili bolje rečeno – projekt svjetionik. Pri tom ne želim prešutjeti da je to uvijek iznova bio i velik izazov. U mnogo slučajeva činilo nam se poput poslovične borbe don Quihotea protiv vjetrenjača. Nažalost, postojale su administrativne prepreke, bilo je teških problema s financiranjem i naravno odlazak mnogih katolika iz regije. No unatoč svim tim izazovima, razvoj škola za Europu postao je istinska priča o uspjehu i Renovabis je sretan što je mogao dati svoj doprinos“, rekao je voditelj Odsjeka za projekte karitativne organizacije Renovabis. S njemačkog na hrvatski prevodila je prof. njemačkog jezika Sanja Portner.

Uslijedio je scenski prikaz Budućnost tragove ne briše kojim je na vrlo zanimljiv način prikazano odrastanje škole u ovih 25 godina. Osmislile su ga i pripremile profesorice Vesna Krajinović, Ivana Mostarac, Maja Fetahagić-Bezdrob i Sanja Jurić. Scenografiju su osmislili učenici Likovne sekcije pod vodstvom prof. Ivane Mijić Čavlović, a tehnička podrška bili su učenici Marko Vlaisavljević i Nediljko Dimančić.

Završna točka bilo je obraćanje Pere Sudara, biskupa i promicatelja Sustava. „Što sam stariji to dublje shvaćam i radosnije prihvaćam životnu istinu da se u ovoj zemlji može voljeti sebe i svoje samo kroz istinsko prijateljstvo i suradnju s drugima i drugačijima. Shvaćanje i prihvaćanje ove istine temeljni je i najvažniji cilj ovih škola jer bi one trebale biti katolički prepoznatljive, ali to ostaje i najvažnija zadaća po kojoj bi mogle i trebale biti bosanskohercegovački prihvatljive“, kazao je mons. Sudar dodavši kako je to korijen nastojanja. U nastavku govora izrekao je velike zahvale svima onima koji su pomogli izgradnju KŠC-a.

„Svi zajedno su posvjedočili da i u današnjem svijetu na koji tako rado kukamo ima ljudi koji su spremni sudjelovati u ovakvim čudima dobrote i solidarnosti. Vjerujem da im je ta činjenica kao i uspješnost ovih škola najbolja zahvala“, kazao je biskup Pero Sudar.

Voditelji programa su bili su učenici Centra Arijan Stjepanović i Elmedina Suljić. Nakon svečane akademije upriličena je večera i druženje u dvorani Centra.

 

01

 

02

 

03

 

04

 

05

 

 

06

 

 

07

 

 

08

 

 

09

 

 

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com