JSN Decor is designed by JoomlaShine.com
JSN Decor is designed by JoomlaShine.com

IMG 20191128 132305U sklopu dodatne nastave iz engleskog jezika, pod vodstvom prof. Ivone Čečure, svake godine učenici odaberu jednu temu kojom se, kao glavnom, bave putem prezentacija. Ove godine odlučili su se za ekologiju, pod nazivom „Conference and Workshop on Ecology“

 

Na konferenciji su gosti bili direktorica, pedagoginja i neki od nastavnika.  U nastavku teksta stoji zapažanje Andree Vujović, učenice IX.b razreda, o konferenciji koja se održala u prosincu 2019.godine.

„Kako pomoći našoj okolini, našoj zajednici, našoj zemlji, našem planetu? Kako pokušati popraviti već narušene klimatske uvjete u kojima živimo? Kako na najbolji mogući način spasiti prirodu? Nitko nije siguran kako ispraviti nešto što je stoljećima narušavano i uništavano, te najčešće stavljeno na leđa nas mladih, no ipak postoje različite alternative koje mogu i hoće pomoći našoj svakodnevnici. O ovoj temi, kako spasiti našu zemlju od naglih klimatskih promjena, pobliže su nam objasnili sudionici konferencije o ekologiji na dodatnoj nastavi iz engleskog jezika. Uvodnu riječ su imale Lara Veličkovski i Una Kovačević, koje su predstavile sve one koji su bili uključeni u ovu akciju, kao i o čemu je zapravo ova konferencija. Anamari Pejičić, Esma Kurtagić i Ian Lalić objasnili su nam sljedeće:

- Kako hrana utječe na okolinu? - upotreba pesticida i virusi u hrani

- Koja je razlika između toksične i sigurne plastike? - pravilno odlaganje

- Kako funkcionira današnja mesna i biljna industrija? - prednosti i nedostatci

U nastavku su nam Andrea Trnčić i Ena Smajilhodžić govorile o tome kako klimatske promjene utječu na nas i naše okružje. Posebno su istaknule trenutnu situaciju u svijetu; mnogi ljudi danas nisu osviješteni o problemima koji nas prate, kada je u pitanju očuvanje okoliša. Objasnile su nam da je svijet u velikoj krizi, no postoji mogućnost da se ovo stanje promijeni. Naš mali doprinos itekako može biti značajan - da svaki čovjek koristi platnene vrećice umjesto plastičnih, da gasimo svjetlo i vodu ukoliko nam nisu potrebni, te da pokušavamo izdvajati papir, plastiku i staklo od ostataka hrane. Na priču o reciklaži nadovezale su se Hana Miljković i Una Kovačević koje su nam iznijele svoje mišljenje o sljedećim temama:

- Kako se reciklira plastika? - štetni i pravilni postupci reciklaže

- Što bi bilo ako bi spalili svo ovo smeće? - rezultat mogućih rješenja

U sklopu ove konferencije, na čelu s nastavnicom Ivonom Čečurom, održane su i radionice koje su potakle sve prisutne da se uključe u razgovor i debatu na teme "Može li se stanje promijeniti ili je već prekasno?" Dragana Paunić i Ivana Nikolić bile su zadužene za debatne skupine. Moderator ovog dijela bio je Luka Kujundžija. Asja Zelić i Anja Bukarić govorile su nam o zagađenom zraku i plinovima koji narušavaju naše zdravlje, te kako se neke države nose sa tim činjenicama, a kako neke države i dalje ne mogu adekvatno riješiti ovaj ozbiljan problem.

Stanje u našoj državi je jako ozbiljno. Zagađeni zrak, smog narušava naše zdravlje, a mi ne poduzimamo ništa oko toga. Sarajevo je ove i prošle godine bilo jedan od najzagađenijih gradova na svijetu, a mi živimo u njemu.  Ako ovako nastavimo, prirode neće biti, stanovništvo će otići, a problem će i dalje ostati neriješen. Trebamo se trgnuti, trebamo pokušati spasiti našu zemlju, naš grad. Iako zvuči nemoguće, postoji rješenje. Potrebno je da svaki građanin i građanka ovog grada izdvoje malo svog vremena za reciklažu, paze na utrošak vode i električne struje, smanje korištenje automobila, koriste printere samo ako je neophodno, te da potaknu i druge na isto, da šire radosni duh i da budu sretni što pomažu okolišu.

Ova konferencija pomogla je mnogim učenicima i učenicama da se uključe u akcije recikliranja i borbe protiv klimatskih promjena. Uistinu je ovo bilo jedno poučno iskustvo.

 

IMG 3ac5ebca02927c4ad42369c7e051710d V

 

 

IMG 527c2853ee53ba6822147f554ebe376a V 1

 

 

 

IMG 20191128 132305

 

 

 

IMG 20191128 132515

 

 

 

IMG 20191128 133745

 

 

 

IMG 20191128 140018

 

 

 

IMG 20191128 140437

 

 

 

 

                                                                                     

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com