JSN Decor is designed by JoomlaShine.com
JSN Decor is designed by JoomlaShine.com

1„Sarajevo je poznato po tri stvari: atentatu, opsadi i olimpijadi“,  rekao je glas naratora s kratkog filma koji smo gledali u prostorima Olimpijskog centra „Zetra“ u petak 31. siječanja 2020. godine.

 

 Zajedno svojim razrednikom Željanom Šormazom, II.b Opće-realne gimnazije i učenici izborne nastave Tjelesnog i zdravstvenog odgoja posjetili su privremeni  Olimpijskog muzej. Tu nas je govorom dobrodošlice ugostio sam direktor Edin  Numankadić. Nakon kratkog uvoda odgledali smo film u kojem je sažeta kompletna priča o XIV. Zimskim olimpijskim igrama, koje su održane u Sarajeavu1984. godine,  razvoj muzeja, njegovo stanje u godinama rata te kako izgleda danas pred ponovno otvorenje. 

Olimpijada '84. je i danas često spominjan pojam, što govori koliko su Sarajlije ponosne što je baš u njihovu gradu upaljen olimpijski plamen. U projekciji je također prikazano i nekoliko originalnih snimki iz 80-ih godina prošlog stoljeća na kojima se vidi da je s razlogom Sarajevo proglašeno za najboljeg domaćina Igara. To nam pokazuju i mnogobrojni eksponati sačuvani u spomen na ovaj događaj. Razne slike, kovanice, odijela natjecatelja, ski-karte, prospekti i nebrojeno puno predmeta s Vučkovim likom oduzimali su nam pažnju iz staklenih vitrina dok smo obilazili muzej. Nakon kratkog razgledanja i postavljanja pitanja uputili smo se prema Mejtašu, gdje bi se, po svemu sudeći,  eksponati koje smo tog dana vidjeli trebali vratiti. Nakon gotovo 30 godina Olimpijskom muzeju je vraćen stari sjaj i predviđeno je da se ove godine olimpijski duh preseli na staru adresu.

U naizgled malo vremena spomenuli smo da je u našem gradu često gorio plamen, što zbog rata, što zbog olimpijskih igara. Na nama ostaje da izaberemo koji ćemo plamen gasiti, a koji održavati, i zato djelujmo „citius“  kako bi naš grad „altius“ i „fortius“ promicao bogatu kulturu koja nam je ostavljena.

Ana Kalem, II.b

Opća-realna gimnazija

 

1

 

 

2

 

 

3

 

 

5

 

 

6

 

 

4 1

 

 

 

 

 

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com