JSN Decor is designed by JoomlaShine.com
JSN Decor is designed by JoomlaShine.com

Dan planeta Zemlje, obilježava se službeno od 1992. godine, 22. travnja i svake godine ima svoj slogan i cilj. Obilježava se u više od 150 zemalja diljem svijeta i cilj je dizanje svijesti o važnosti suživota s Zemljom, a ne njezinog iskorištavanja i uništavanja.

 Projekt je započet pod vodstvom naših divnih profesorica, profesorice Emilije koja je koordinatorica i profesorice Meri koja nas svojim širokim znanjem educira o svemu. Navedeni Etos projekt će trajati u razdoblju od 4 mjeseca i obuhvatit će niz aktivnosti s učenicima. Prvi razgovor smo započeli putem aplikacije ZOOM 22. 4. 2020. te nas je za početak profesorica Meri upoznala s povijesnim razvojem obilježavanja ovog dana i njegovoj važnosti. Dan planeta Zemlje se službeno obilježava od 1992. godine kada je na prijedlog Johna McConnella po prvi put predstavljana ideja o obilježavanju Dana Zemlje, a ista je usvojena 1992. na konfereciji UN-a o okolišu u Rio de Janeiru. Jedna od konstatacija profesorice Meri koja mi se jako urezala u misli je: "Planeta nam uvijek šalje odgovore", s tim bismo se svi složili u ovoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo. Planeta je poslala odgovore na sva ljudska (ne)djela te nam dokazala kako je ona nama potrebna za život i da sve ono što mi radimo nam se vraća kroz različite nepogode. Također smo razgovarali o tome kakve promjene uviđamo zbog ekološke neosvještonosti ljudi te smo naveli kao primjere: velike februarske požare u Australiji, izumiranje endsmskih vrsta, uništavanja i krčenja šuma, topljenje leda i povečavanje razine mora te veliku zagađenost zraka s kojom smo se i sami susreli u zimskim mjesecima. Svatko od nas se složio s tim da je neophodno da krenemo od sebe u promjenama i da nije važno što netko iz našeg okruženja to ne radi, već mi trebamo biti primjer prije svega sebi pa i drugima.  Smatramo da je neophodno da počnemo voditi računa o prostoru u kojem živimo, da sve ono što ne bismo radili u svom domu da to isto ne radimo ni vani, da se u trgovinama zabrane plastične vrečice, da ne bacamo smeće gdje stignemo i da počnemo razdvajati otpad, da smanjimo upotrebu električne energije, da se više bavimo aktivnostima i ne koristimo automobile, koji su ogromni zagađivači zraka te da se priključimo akcijama volontiranja. Na kraju ovog razgovora i druženja, svatko od nas je bio bogat za neko novo saznanje i veći stupanj osvještenosti. Evaluacijom u vidu naših mišljenja i zaključaka završili smo ovaj razgovor. Neophodno je da smo svjesni da je Zemlja nama potrebna i da možemo uživati u blagodatima koje nam je podarila ako je čuvamo, a isto tako možemo trpiti posljedice nemara i neodgovornosti. Na koncu razgovora, naša kolegica Iva Bagarić prezentirala je svoj crtež na ovu temu.
                                                                               Adna Krasnić, III. a, Opća-realna gimnazija

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com