Za maturante Opće-realne gimnazije KŠC-a, 25. i 26. siječnja 2021. organizirano je predavanje na temu Aktivizam i volonterizam mladih u BiH.

Predavači Adna Jelač i Dalibor Ilić iz organizacije "Proni" za mlade, u suradnji s SOS dječjim selom i Yeep omladinskim centrom, govorili su o mogućnostima volontiranja i aktiviranja mladih pri čemu su uputili učenike u nevladine organizacije u Kantonu Sarajevo koje omogućavaju volonterski rad.

Na početku predavanja učenici su upoznati sa općim definicijama aktivizma i volonterizma, kao i njihovim značajem. Spomenut je i značaj peer to peer komunikacije (mladi s mladima), jer se on pokazao kao najbolja metodologija za upoznavanje s nekom određenom temom. 

Volonterizam je prije svega slobodan izbor i izgradnja suosjećanja i solidarnosti u društvu. Volonterizam za mlade ne predstavlja samo učenje socijalnih vještina i razvijanje moralnog i etičkog koncepta, mogućnost utjecanja na društvene promjene kao i zadovoljstvo koje proizlazi iz pomaganja drugima, nego volonterizam poboljšava i konkurentnost pri zapošljavanju. Nakon svakog volontiranja mladi imaju mogućnost da traže certifikat ili potvrdu koju kasnije mogu priložiti u CV. Volontiranje poboljšava i naše vještine timskog rada: uvažavanje tuđeg mišljenja, razvijanje komunikacijskih i organizacijskih vještina, administracije, samostalnosti i odgovornosti i kritičkog promišljanja.

Bolje raditi godinu dana besplatno za ono za što se školujemo, već da smo plaćeni mjesec dana za nešto što nije povezano s našim školovanjem. - smatra Adna, jedna od aktivnih volonterki i organizatorica ovoga predavanja.  Volonterizam i aktivizam nije uzalud potrošeno vrijeme jer ono za sobom povlači mnoge prilike kao što su npr. putovanja i druženja, upoznavanje novih ljudi, proširenje vidika, znanja i mišljenja. Prema Adninu mišljenju  volonterizam je  jedno predivno iskustvo koje joj je otvorilo mnoga vrata u životu. Mnogi volonteri tvrde da je divan osjećaj pomoći nekome kome je ta pomoć potrebna. 

Uz ova razmišljanja nekoliko je učenika tijekom predavanja uspjelo podijeliti svoja iskustva s projektima i volonterskom radu. Na kraju predavanja uslijedio je prikaz brošura organizacija u koje se učenici mogu učlaniti. 

Tea Kovžan, IV.b

22

 

111

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com