20210924 172907

U nedjelju, 26. rujna 2021. obilježen je 55. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije. Ovaj dan obilježava se svake godine posljednje nedjelje u mjesecu rujnu, a govori o značaju istinitog i objektivnog informiranja. Važnost ovoga dana na poseban način ističu naši biskupi koji se posebnom porukom obraćaju članovima Katoličke crkve, ali i cijelome svijetu, želeći ukazati na važnost objektivnog informiranja i značaj  novinarskog poziva u cilju prezentiranja istinitih informacija.

O važnosti kritičkog razmišljanja o medijima i medijskim sadržajima bavili su se učenici I. razreda Opće-realne gimnazije u radionicama s temom Lažne vijesti i dezinformacije koje su održane 23. i 24. rujna 2021. godine u školskoj knjižnici KŠC-a. Radionice su imale za cilj upoznati učenike  na opasnosti u digitalnom okružju, na važnost  razvijanja vještina prepoznavanja dezinformacija i lažnih vijesti kao i na problem  širenja neprovjerenih informacija prilikom komunikacije na društvenim mrežama. Radionice su realizirane u okviru projekta Medijsko-informacijske pismenosti učenika KŠC-a Opće-realne gimnazije Sarajevo, a pomogli su ga je  i podržali Nadbiskupijski  Centar za pastoral mladih Ivan Pavao II i Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije.

S obzirom na sve veću izloženost učenika različitim sadržajima u digitalnom svijetu, javila se potreba za medijskim opismenjavanjem učenika.  Na radionicama učenici su mogli: razviti vještine samostalnog vrednovanja dostupnih online sadržaja, kritički sagledavati izvore dostupnih informacija, kao i uvidjeti opasnost širenja dezinformacija u online medijima i na društvenim mrežama.

U radu s učenicima posebna se pozornost obraćala na sljedeće probleme: dijeljenje neprovjerenih informacija i dezinformacija, prepoznavanje lažnih vijesti, upoznavanje s alatima za provjeru informacija na internetu, neprimjerena komunikacija na društvenim mrežama, širenje govora mržnje, utjecaj online okružja na mentalno zdravlje učenika i ugroženost mentalnog zdravlja učenika koji su bili izloženi cyber nasilju.

20210924 174416

20210924 1728381

20210924 1734181

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Katalozi za eksternu maturu.

2019./2020.

HRVATSKI JEZIK

ENGLESKI JEZIK

NJEMAČKI JEZIK

MATEMATIKA

 

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Prijava svih oblika nasilja među učenicima i nad učenicima

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com