IMG 20211109 095235U jutarnjim satima kišnog četvrtka, 4. 11. 2021., članovi Književnog kluba Opće-realne gimnazije imali su priliku posjetiti 4. sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine pod nazivom „Knjige u nišama“, održan u prostorijama Bosanskog kulturnog centra. Od zbilja razvnovrsnog programa, članovi su se zajedno s  prof. Sanjom Jurić, odlučili za odlazak na promociju knjige „Košćela“ u sklopu manifestacije – „Jutro sa autoricom – Adisa Bašić“.

Spisateljica nam je predstavila svoje djelo i rad, tematiku nove, već spomenute, zbirke pjesama te predstavila neke od njih. Susret je u publici izazvao cijeli spektar emocija – od tuge, zbunjenosti, smijeha, suza, veselja, samo ravnodušnosti nikako ne. Razgovarali smo o čestim motivima poezije spisateljice, od kojih ovdje izdvajamo ljubav, smrt, prirodu kao mirno utočište prijeko potrebno u našem vremenu, ali i netipičnom spoju mračnih tema i humora, koji u čitatelju izazivaju zbunjenost i pomiješane emocije. Zbunjeni smo ostali i svi u prostoriji kada nas je autorica pitala kako zamišljamo vlastitu sahranu, a svoj odgovor ponudila pjesmom iz spomenute zbirke. I zaista, je li to uplakano mnoštvo? Gomila cvijeća? Kolona ljudi koji se spremaju na posljednji pozdrav s našim tijelom? Ili je mala, jedva primjetna, ali iskrena suza voljene osobe? Nadamo se da Vas je ovo potaknulo na razmišljanje  i da ćete se baviti ovim pitanjem, ali i  posegnuti za „Košćelom“ i vidjeti što kaže Adisa Bašić. Da ne ostavimo krivi dojam, razgovor je prožet i brojim drugim temama, ne samo smrću. Naime, kroz nekoliko pjesama autorica nas upoznaje s Hercegovinom kao krajem za koji je vezana te opisuje ljude koje je tamo upoznala i njihove priče. Sve u svemu, u pitanju je jedna prilično šarena zbirka u kojoj ima ponešto za svakoga, a u ovo je vrijeme prava senzacija za sve ljubitelje umjetnosti riječi. Kako sama knjiga, i ovaj je susret bio osvježenje nakon svih online susreta, jer smo napokon vidjeli prava, živa lica te  čuli pravu, živu riječ i tako rastjerali one mutne oblake i kišu iz uma. Zahvaljujemo ovim putem našoj voditeljici, prof. Sanji Jurić na prilici te nestrpljivo čekamo i radujemo se sljedećem pohodu našeg kluba!

Lea Mihalj, IV. a

 

IMG 20211109 095235a

1636359811041

1636359811052

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Katalozi za eksternu maturu.

2019./2020.

HRVATSKI JEZIK

ENGLESKI JEZIK

NJEMAČKI JEZIK

MATEMATIKA

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Prijava svih oblika nasilja među učenicima i nad učenicima

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com