naslovnaPrije 46 godina rođenom Sarajliji Vladimiru Prelogu uručena je Nobelova nagrada za kemiju. U znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Prelog dobio počasno priznanje, 12. prosinca proglašen je Danomznanosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Tim povodom je u Općoj-realnoj gimnaziji naše škole, 13. prosinca 2021. na satima kemije u četvrtim razredima održano predavanje o životu i radu navedenog nobelovca s ciljem populariziranja znanosti i znanstveno-istraživačkog rada među učenicima.

Vladimir Prelog rođen je 23. 7. 1906. godine u Sarajevu. Školovao se u rodnom gradu, Zagrebu i Osijeku. Doktorat iz oblasti kemije stekao je u Češkoj, a kao profesor i znanstvenik djelovao u Zagrebu i Zürichu. Bio je člana mnogih akademija znanosti, a između ostalih član i počasni doktor Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Područje njegovih istraživanja bili su heterociklički spojevi, alkaloidi i antibiotici. Glavno zanimanje bila mu je stereokemija molekula jer ga zaokupljao problem prostorne građe molekula. Njegovi radovi pridonijeli su objašnjenju strukture steroida, kinina i drugih alkaloida te razumijevanju prirode enzimskih reakcija.

Prelog je umro 7. siječnja 1998. godine u i Zürichu.

Ovim putem zahvala našem učeniku Petru Krajinoviću, III. a, koji je navedenu temu pripremio i prezentirao na vrlo zanimljiv način.

IMG 6861

IMG 6866

IMG 6868

IMG 6871 1

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Katalozi za eksternu maturu.

2019./2020.

HRVATSKI JEZIK

ENGLESKI JEZIK

NJEMAČKI JEZIK

MATEMATIKA

 

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Prijava svih oblika nasilja među učenicima i nad učenicima

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com