OGLASNA PLOČA
OPĆA-REALNA GIMNAZIJA
KONAČNA RANG LISTA ZA PRIJAM U I. RAZRED OPĆE-REALNE GIMNAZIJE U ŠK. 2024./2025. GODINI
OPĆA-REALNA GIMNAZIJA I SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA - UPIS U I. RAZRED 2024./2025.
OBAVIJEST ZA UČENIKE NA KONAČNOJ RANG LISTI (I. UPISNI ROK - ONLINE UPIS)
RASPORED POPRAVNIH ISPITA U KOLOVOZU ZA ŠK. 2023./2024. GODINU 
OSNOVNA ŠKOLA
SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA
OPĆA-REALNA GIMNAZIJA
 
NOVOSTI

U utorak, 16. listopada 2018. godine učenici i djelatnici KŠC-a „Sv. Josip“ obilježili su Misijski dan. Tom prigodom Centar je posjetio mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH, koji je, nakon upućenog pozdrava učenicima i djelatnicima, najavio gledanje filma „Lica puna nade“ autora prof. dr. vlč. Krunoslava Novaka.

Ovaj dokumentarni film, zapravo isprepletena priča o životu i školovanju jednog studenta i jednog svećenika, donosi niz zanimljivosti o životu i školstvu u afričkoj državi Benin, kao i niz zanimljivih zemljopisnih podataka. Za nas u BiH posebno je bio zanimljiv podatak o stanju religije u ovoj zemlji, gdje u istoj obitelji žive kršćanin, musliman i animist. Pomno promotrivši teške životne uvjete u Beninu, koje dokumentarni filmski prikaz vjerno svjedoči, učenici i djelatnici upoznali su se i s najvećim problemima koji otežavaju školovanje u ovoj zemlji, siromaštvom i školarinama. Međutim, veoma je zanimljiv podatak da je za sustavno obrazovanje u Beninu i otvaranje prve škole 1862. godine, upravo zaslužna Katolička Crkva, a prva državna škola otvorena je u toj zemlji tek nakon 30 godina. Katoličke škole u Beninu pohađa 82 tisuće učenika i studenata.

Životne priče iz ovoga filma svjedoče o tome da čovjek u životu ne može postići ništa bez truda i žrtve. Svjedoče i o stečenom odgoju i obrazovanju uloženom za dobro drugih, tj. o vlastitom proživljenom iskustvu koje koristi drugima da im se olakša školovanje i život. Međutim, i pored teških životnih uvjeta, svaki susret s afričkim kontinentom donosi radost i nadu koju afrički narod autentično živi, a koja nama, u puno boljim materijalnim uvjetima, nerijetko nedostaje.

Mons. Luka Tunjić, nakon odgledanoga filma, obratio se učenicima: „Živimo u vremenu beznađa, sivila i pasivnog odnosa prema svemu. Puno očekujemo od drugih: države, politike, vjerskih zajednica, vlastitih obitelji, a skoro ništa ne radimo i ne nudimo za promjenu stanja nabolje. Što možemo napraviti? Već sad ulagati u sebe kroz odgoj i obrazovanje, pripremati se već sad za zvanje koje ćemo izabrati. Zabluda je ako mislite da ćete to nekad poslije. Ima vremena vaša je najveća opasnost i zabluda. Točno, ima vremena dovoljno, samo ga treba iskoristiti i znati rasporediti. Vi ćete moći nešto promijeniti samo ako to na vrijeme shvatite, tj. već sada, i ako se za to pripremate. Vidjeli ste da se može napraviti nešto korisno malim koracima i u siromašnim zemljama poput Benina, a za to je najvažnija promjena mentaliteta.

Trudite se razvijati osjećaj zahvalnosti prema roditeljima, školi, društvu. Poznajem prilično zapadne školske sustave i afričke. Naš sustav treba malo filtrirati i osloboditi nepotrebnih informacija, a obogatiti ga odgojem za život, učiti djecu znati razmišljati, znati se kritički postaviti, učiti ih kako učiti, kako od sebe dati maksimum. Sustav koji to uspije, imat će najbolje rezultate“, istaknuo je mons. Tunjić.

Na kraju, zahvalivši učenicima, djelatnicima i upravi Centra za organizaciju Misijskoga dana, mons. Luka Tunjić potaknuo je učenike i djelatnike da svojim odricanjem pomognu djeci u siromašnijim zemljama i naglasio da mogu biti ponosni i zahvalni zbog toga što čine dobro.

Opća-realna
gimnazija

IZ PERSPEKTIVE UČENIKA
gimnazija upisZAŠTO UPISATI?

 
POGLEDAJTE AKTIVNOSTI
 

Srednja medicinska
Škola

SVE NOVOSTI
MedicinskaOPŠIRNIJE

 

TAJNIŠTVO
medicinska-tajnistvoradno vrijeme
sa strankama

PONEDJELJAK 10:00 - 12:00
13:15 - 16:15
SRIJEDA 10:00 - 12:00
13:15 - 16:15
PETAK 10:00 - 12:00
13:15 - 16:15
 

IZ PERSPEKTIVE UČENIKA
medicinska-skolaZašto upisati?

 

oesdPRIJAVI POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME
U SARAJEVU

PROČITAJ VIŠE

 

 

 

PRIJAVI NASILJE
među učenicima i nad učenicima

right arrow Prijavi svaki oblik nasilja
   

 

 

Prijavi korupciju

right arrow Ispuni online obrazac
right arrow Pošalji email
   

 

kriz

Katolički školski centar "Sv. Josip"

Osnivanjem KŠC-a Sv. Josip u Sarajevu započelo je katoličko školstvo u Bosni i Hercegovini u okviru Katoličkih školskih centara.

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, nakon osnivanja KŠC-a u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije, ubrzo osniva ovakve školske centre u Zenici, Tuzli, Travniku, Konjicu i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra su tri škole: Osnovna škola, Opća-realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj mr. sci. Mario Ćosić.
KONTAKT KŠC "SV. JOSIP" SARAJEVO
 
pin 1 ADRESA
Mehmed-paše Sokolovića 11
71 000 Sarajevo, BiH
  PODRUČNA ŠKOLA
Vitomira Lukića 1, 71 000 Sarajevo, BiH
phone-call1 TELEFON
+387 33 225 775
  PODRUČNA ŠKOLA
+387 33 760 905
EMAIL
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
sustav skola logoksc 
ŠKOLSKI CENTRI U BiH 
 
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Sv. Pavao" Zenica
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Petar Barbarić" Travnik
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Sv. Franjo" Tuzla
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Bl. Ivan Merz" Banja Luka
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Don Bosco" Žepče
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Ivan Pavao II" Bihać

©2008-2024 KŠC "Sv. Josip" Sarajevo. Sva prava pridržana.
JSN Decor is designed by JoomlaShine.com