ETOS aktivnosti
Dana 22. studenog 2022. u auditoriju škole održana je edukacijska radionica za roditelje "Sigurnost djece u digitalnom okruženju". Korištenje računala i općenito korištenje interneta većini roditelja predstavlja nepoznato područje s velikim mogućnostima korištenja koje se svakim danom povećavaju. Današnja djeca imaju veliki pristup medijima, posebice internetu. Često se događa da djeca, kako imaju izraženu istraživačku narav, istražuju to što je pred njima i samostalnim se istraživanjem nauče služiti internetom. Njihov naivni ulazak u svijet digitalizacije ne može da poima kako uz sve prednosti što nam tehnologija nudi postoje i opasnosti na koje mogu naići. Iz tog razloga je psihologinja osnovne škole organizirala edukacijsku radionicu za roditelje učenika od VI. do IX. razreda osnovne škole koju su održali inspektor Saša Petrović, predstavnik Federalne uprave policije, Odsjek za borbu protiv kompjuterskog kriminala, Ajna Katica, predstavnica humanitarne organizacije EMMAUS zajedno sa predstavnicom Praktisk Solidaritet iz Švedske, Lovisa Leijon Schöld.

Cilj radionice je bio osvijestiti roditelje koje su to negativne strane koje mogu ugroziti sigurnost djece na internetu te kako ih pravovremeno prepoznati i zaštiti djecu.

Inspektor Petrović je roditelje savjetovao da ne bi trebali bježati od interneta niti odbijati naučiti osnovne stvari o njemu, nego da zajednički sa svojom djecom otkrivaju učiti kako internet funkcionira te što sve može ponuditi ta globalna mreža. Samo se tako mogu postići željeni rezultati u vidu zaštite djece na internetu. Seksualno zlostavljanje preko interneta, ugrožavanje sigurnosti, izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje ne događa se "tamo negdje daleko" ili "u svijetu", nego upravo ovdje, na našim prostorima, u BiH i u to su se roditelji uvjerili slušajući izlaganje inspektora Petrovića čije radno iskustvo nije bogato lijepim pričama i dešavanjima nego brojnim i teškim zločinima, posebno vezanih za pedofiliju. Inspektor je vrlo često u svom izlaganju roditelje podsjećao na to da razgovaraju sa svojom djecom svaki dan, da im ne oduzimaju i ne brane korištenje tehnologije nego da je zajedno koriste, a posebno je istaknuo kako bi trebali upozoravati djecu da nikako ne šire svoje osobne podatke preko društvenih mreža, ne prihvaćaju zahtjeve nepoznatih ljudi, ne komuniciraju s nepoznatima jer sve ono što za jedno dijete predstavlja opasnost, za jednog seksualnog prijestupnika nad maloljetnom osobom je, nažalost, velika prednost. Oni svoje žrtve najčešće pronalaze preko interneta i najveći broj njih ciljano koristi društvene mreže koje koriste i djeca. Iako djeca nisu svjesna posljedica, morate ih stalno upozoravati. Roditelji su upoznati s tim da postoje određeni programi koji se mogu instalirati na sve pametne uređaje putem kojih mogu pratiti, odnosno upravljati sadržajem na internetu u čiji doticaj dolazi njihovo dijete.

Inspektor Petrović je rekao još da su sve prijave koje su dobili dosad rezultirale istragama tužilaštva i da godišnje oko 20 predmeta ove vrste bude konkretno završeno. I za kraj svog izlaganja naglasio je: “Preventiva je veoma bitna u sprečavanju ovih krivičnih djela.”

 
Završni dio radionice je održala Ajna Katica koja je upozorila roditelje još jednom da online prostor, osim dobrih strana, može imati i puno strašnije lice, navodeći primjere s kojima se susrela u razgovorima s djecom. Ajna i Lovisa su pripremile upitnike za sve prisutne roditelje, koje su oni ispunili i na fotografijama ispod, možete pročitati rezultate i njihov osobni doživljaj održane radionice. Također, Ajna i Lovisa će održati i radionice za učenike predmetne nastave, od VI. do IX. razreda, ali uz sadržaj prilagođen njihovom uzrastu na satima Razredne zajednice.
 
 
Osnovna škola KŠC-a se zahvaljuje svim predavačima koji su realizirali ovu radionicu i roditeljima koji su izdvojili vrijeme i prisustvovali predavanju.
 

 
 
 
Usavršavanje interkulturalnih i međureligijskih kompetencija potrebnih za dijalog sa različitostima i promocija univerzalnih etičkih vrijednosti.
 
 
 
Etos
moralna svijest i unutarnja volja da se poštuju etičke norme i zakoni i to ne zbog prisile i kazne, nego zato što je to ispravno.
 
Etičnost
 
Tolerancija
 
Otvorenost
 
Solidarnost
 
 
 
 
Fokus
dobrobit svih ljudi, jer su ljudi međusobno povezani i samo zajedno mogu kreirati svijet u kojem će biti sigurni.
 
 
 
 
 
Obrazovanje
utemeljeno na univerzalnim etičkim vrijednostima i poštovanju ljudskih prava i sloboda
predstavlja stub svakog društva
 
 
 
 
ETOS Inicijativa počiva na dva ključna projekta
 
Svjetski etos
EMIL - Etos interkulturnog i međureligijskog učenja
 
 
 
KONTAKT KŠC "SV. JOSIP" SARAJEVO
 
pin 1 ADRESA
Mehmed-paše Sokolovića 11
71 000 Sarajevo, BiH
  PODRUČNA ŠKOLA
Vitomira Lukića 1, 71 000 Sarajevo, BiH
phone-call1 TELEFON
+387 33 225 775
  PODRUČNA ŠKOLA
+387 33 760 905
EMAIL
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
sustav skola logoksc 
ŠKOLSKI CENTRI U BiH 
 
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Sv. Pavao" Zenica
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Petar Barbarić" Travnik
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Sv. Franjo" Tuzla
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Bl. Ivan Merz" Banja Luka
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Don Bosco" Žepče
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Ivan Pavao II" Bihać

©2008-2023 KŠC "Sv. Josip" Sarajevo. Sva prava pridržana.
JSN Decor is designed by JoomlaShine.com