image1U srijedu, 11. listopada 2017. godine, VIII. razredi Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ krenuli su na terensku nastavu u Fojnicu. Rano ujutro smo se okupili ispred Zemaljskog muzeja. Ušli smo u autobus i krenuli. Cijelim putem je vladala vesela atmosfera.

Kada smo došli u Fojnicu, prvo smo obišli Franjevački samostan, koji je izgrađen u 12. i 13. stoljeću. Ušli smo i u prelijepu crkvu koju je projektirao Josip Vancaš u 19. stoljeću. Tu nas je dočekala nasmijana gospođa koja nam je pokazala crkvu, a nakon toga i muzej. U njemu smo vidjeli mnoge zanimljive stvari kao što su: oruđe, oružje, nakit, minerali, stari novac... Vidjeli smo i biblioteku u kojoj se nalaze jako stare knjige.

Kada smo se malo odmorili, uputili smo se prema džamiji Atik. Dočekala su nas dva imama, oni su nam govorili o izgradnji džamije. Tako smo saznali da je izgrađena 1551. godine, a izgradio je Mustafa Sin Hidru. U džamiji smo vidjeli i top koji je nekada služio za oglašavanje kraja posta tijekom Ramazana. U zidu Atik džamije nalazi se i najstariji, rukom pisani Kur'an.

Nakon toga smo se upoznali s djelatnostima lječilišta Reumal. Malo smo se odmorili i uputili prema Deževicama. Na tom putu stali smo i pružili podršku udruženju građana koje se bori protiv izgradnje hidroelektrane. Tamo nas je dočekao čovjek koji nam je objasnio kako njihovo udruženje funkcionira.

U Deževicama smo posjetili tvornicu Nevra koja se bavi pakiranjem i preradom vode. Ljubazna žena nas je upoznala s procesom proizvodnje. Pojeli smo užinu koju su nam dali razrednici.

Pješke smo se uputili prema Vrelu sv. Jakova koje po pričama ima čudotvornu moć kod liječenja raznih bolesti. Neki učenici su ušli u pećinu u kojoj se nalazi vrelo.

Na kraju naše posjete obišli smo župno dvorište. Tu smo proveli neko vrijeme igrajući se i družeći. Ova terenska nastava je bila vrlo poučna i zabavna. U Sarajevo smo se vratili oko 18:00 h. Dočekali su nas naši roditelji, a mi smo bili zadovoljni i puni utisaka!

Tekst pisala: Mia Popović, VIII. a

Fotografije uredio: Ivor Šparavalo, VIII. a

 

image2

image3

image4

image5

image6

image7

image8

image8

image9

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Žitomislići – Međugorje – Mostar

U Žitomislićima smo posjetili manastir posvećen Blagovještenju Presvete Bogorodice

Bijambare

Učenici i učenice su zajedno sa svojim nastavnicama i nastavnicima uživali pješačeći uz zelene livade, ali i kroz šumu, jer tako ih je vodio put do njihove destinacije – Velike bijambarske pećine.

Izlet učenika Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ u Jajce

Izlet učenika drugih razreda Opće – realne gimnazije i Srednje medicinske škole započeo je polaskom autobusa ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

ÖSD

 

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Online prijava ⟶

Osnovna škola

 

osnovna.skola@ksc-sarajevo.com

Smjena: 8:00 PM - 13:10

Opća - relna Gimnazija

 

gimnazija@ksc-sarajevo.com

Smjena: 13:30 PM - 19:25

Srednja medicinska škola

 

kscmedic@bih.net.ba

Smjena: 13:30 PM - 19:2