IMG 1 pivaraU četvrtak 16.11.2017. godine učenici trećih i četvrtih razreda izborne nastave kemija-biologija, imali su priliku posjetiti poznatu Sarajevsku pivaru i upoznati se s metodama i tehnologijom proizvodnje jednog od najčešće konzumiranih pića u našoj svakodnevnici - piva.

 

Nakon okupljanja ispred Pivare, najprije smo posjetili muzej, koji predstavlja pravu malu riznicu blaga; sa svim zlatnim i srebrnim medaljama, pohvalama i priznanjima koje je sarajevsko pivo stjecalo kroz godine, dobili smo uvid u značaj i kontinuitet kvaliteta piva koje se još od 1864. godine proizvodi u našem gradu. Upoznali smo Pivaru s povijesnog aspekta te naučili mnogo toga o njezinom razviću i promjenama s kojima se susretala kroz različite periode.

Prva prostorija koju smo posjetili u pratnji našeg vodiča sadržavala je četiri kotla, i predstavljala je samo jedan segment cjelokupne obrade koja je, kako smo vidjeli, izrazito zahtjevna i kompleksna. Kako se dobiva slad, kako se on prerađuje uz dodatak „mekane“ vode, kukuruzne krupice, hmelja, pivskog kvasca i ostalih sastojaka bili su samo uvod u ono što nas je čekalo toga dana. Kada smo završili s posjetom kuhaone, zaputili smo se prema drugoj prostoriji u kojoj se nalaze veliki tankovi za preradu i filtraciju dobivene smjese, u kojima se odvija i završna faza najvažnijeg procesa - vrenje, pod posebnim uvjetima, kako bi se dobilo tzv. mlado pivo. Nakon što se dobije mlado pivo, ono ponovno prolazi kroz proces filtracije kako bi se odvojile čestice koje stvaraju mutnoću. Poslije toga odlazi na stabilizaciju, pasterizaciju i priprema se za punjenje.

Sljedeća prostorija koju smo obišli bila je izrazito velika i sadržavala je mašine s pokretnim trakama, uređaje za kontrolu i čišćenje boca, sve u svrhu obrade ambalaže u koju se toči pivo.

Na samom kraju obilaska, posjetili smo laboratorij u kojem se vrši fizičko-kemijsko ispitivanje i kontrola proizvoda. Na ulazu u laboratorij dočekalo nas je ljubazno osoblje koje nas je upoznalo s načinom rada, najvažnijim uređajima, metodama i ciljevima te nam dalo uvid o važnosti analitičke kemije u cijelom tom procesu.

Ova terenska nastava, osim što je u nama probudila veliki interes, pružila nam je i mogućnost da proširimo svoja teoretska znanja te steknemo nova iskustva koja će nam biti od velike koristi u budućnosti.

Ana Lukić i Lana Popović, učenice IV. a

 

IMG 2 pivara

IMG 3 pivara

IMG 4 pivara

IMG 5 pivara

IMG 6 pivara

IMG 7 pivara

IMG 8 pivara

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Žitomislići – Međugorje – Mostar

U Žitomislićima smo posjetili manastir posvećen Blagovještenju Presvete Bogorodice

Bijambare

Učenici i učenice su zajedno sa svojim nastavnicama i nastavnicima uživali pješačeći uz zelene livade, ali i kroz šumu, jer tako ih je vodio put do njihove destinacije – Velike bijambarske pećine.

Izlet učenika Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ u Jajce

Izlet učenika drugih razreda Opće – realne gimnazije i Srednje medicinske škole započeo je polaskom autobusa ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

ÖSD

 

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Online prijava ⟶

Osnovna škola

 

osnovna.skola@ksc-sarajevo.com

Smjena: 8:00 PM - 13:10

Opća - relna Gimnazija

 

gimnazija@ksc-sarajevo.com

Smjena: 13:30 PM - 19:25

Srednja medicinska škola

 

kscmedic@bih.net.ba

Smjena: 13:30 PM - 19:2