Eksterna matura i upis u prvi razred Opće-realne gimnazije/Srednje medicinske škole KŠC-a "Sv. Josip" Sarajevo
brosura-naslovnica-22-23_1
right arrow Pregledaj brošuru
Učenici koji stanuju izvan Kantona Sarajevo, a žele pohađati KŠC Opću-realnu gimnaziju ili Srednju medicinsku školu Sarajevo u šk. 2022./2023. godini, prijavu za polaganje eksterne mature i upis mogu izvršiti klikom na navedenom linku.

Za sve nejasnoće kontaktirajte školu na broj telefona: 033/225-775 (Tajništvo škole).
right arrow Online prijava za polaganje eksterne mature u školskoj 2021./2022. godini za učenike iz drugih kantona

right arrow

Katalozi za eksternu maturu za šk. 2021./2022. god.

right arrow

Zašto upisati opću-realnu gimnaziju?

Katolički školski centar "Sv. Josip" Sarajevo

IMG 1 pivaraU četvrtak 16.11.2017. godine učenici trećih i četvrtih razreda izborne nastave kemija-biologija, imali su priliku posjetiti poznatu Sarajevsku pivaru i upoznati se s metodama i tehnologijom proizvodnje jednog od najčešće konzumiranih pića u našoj svakodnevnici - piva.

 

Nakon okupljanja ispred Pivare, najprije smo posjetili muzej, koji predstavlja pravu malu riznicu blaga; sa svim zlatnim i srebrnim medaljama, pohvalama i priznanjima koje je sarajevsko pivo stjecalo kroz godine, dobili smo uvid u značaj i kontinuitet kvaliteta piva koje se još od 1864. godine proizvodi u našem gradu. Upoznali smo Pivaru s povijesnog aspekta te naučili mnogo toga o njezinom razviću i promjenama s kojima se susretala kroz različite periode.

Prva prostorija koju smo posjetili u pratnji našeg vodiča sadržavala je četiri kotla, i predstavljala je samo jedan segment cjelokupne obrade koja je, kako smo vidjeli, izrazito zahtjevna i kompleksna. Kako se dobiva slad, kako se on prerađuje uz dodatak „mekane“ vode, kukuruzne krupice, hmelja, pivskog kvasca i ostalih sastojaka bili su samo uvod u ono što nas je čekalo toga dana. Kada smo završili s posjetom kuhaone, zaputili smo se prema drugoj prostoriji u kojoj se nalaze veliki tankovi za preradu i filtraciju dobivene smjese, u kojima se odvija i završna faza najvažnijeg procesa - vrenje, pod posebnim uvjetima, kako bi se dobilo tzv. mlado pivo. Nakon što se dobije mlado pivo, ono ponovno prolazi kroz proces filtracije kako bi se odvojile čestice koje stvaraju mutnoću. Poslije toga odlazi na stabilizaciju, pasterizaciju i priprema se za punjenje.

Sljedeća prostorija koju smo obišli bila je izrazito velika i sadržavala je mašine s pokretnim trakama, uređaje za kontrolu i čišćenje boca, sve u svrhu obrade ambalaže u koju se toči pivo.

Na samom kraju obilaska, posjetili smo laboratorij u kojem se vrši fizičko-kemijsko ispitivanje i kontrola proizvoda. Na ulazu u laboratorij dočekalo nas je ljubazno osoblje koje nas je upoznalo s načinom rada, najvažnijim uređajima, metodama i ciljevima te nam dalo uvid o važnosti analitičke kemije u cijelom tom procesu.

Ova terenska nastava, osim što je u nama probudila veliki interes, pružila nam je i mogućnost da proširimo svoja teoretska znanja te steknemo nova iskustva koja će nam biti od velike koristi u budućnosti.

Ana Lukić i Lana Popović, učenice IV. a

 

IMG 2 pivara

IMG 3 pivara

IMG 4 pivara

IMG 5 pivara

IMG 6 pivara

IMG 7 pivara

IMG 8 pivara

kriz

Katolički školski centar "Sv. Josip"

Osnivanjem KŠC-a Sv. Josip u Sarajevu započelo je katoličko školstvo u Bosni i Hercegovini u okviru Katoličkih školskih centara.

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, nakon osnivanja KŠC-a u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije, ubrzo osniva ovakve školske centre u Zenici, Tuzli, Travniku, Konjicu i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra su tri škole: Osnovna škola, Opća-realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj mr. sci. Mario Ćosić.

Kontakt

Matična škola
 • Mehmed paše Sokolovića 11
  71 000 Sarajevo, BiH
 • +387 33 225 775
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
Područna škola
 • Vitomira Lukića 1
  71 000 Sarajevo, BiH
 • +387 33 760 905
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
ksc

© 2008-2022 KŠC "Sv. Josip" Sarajevo. Sva prava pridržana.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com