IMG 20171201 142240Sukladno inicijativi Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i Svjetske zdravstvene organizacije, i ove je godine obilježen 1. prosinca - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Ovaj dan obilježava se već treću deceniju, sjećanjem na one koji su izgubili živote u borbi s ovom bolešću.

Cilj je podići svijest javnosti o HIV-u i AIDS-u, ukazati na problem i upoznati mlade ljude s rizikom i mjerama zaštite, važnosti prevencije, ranog dijagnosticiranja, liječenja i brige za oboljele, kao i pokazati solidarnost prema oboljelima. Također, cilj je skrenuti pažnju na oboljele, često diskriminirane, kao i na zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja.

U ovogodišnjoj poruci povodom Svjetskog dana AIDS-a Michel Sidibé, izvršni direktor UNAIDS-a i zamjenik generalnog sekretara UN-a stavlja naglasak na osnovno ljudsko pravo - pravo na zdravlje te na izazove s kojim se susreću osobe sa HIV-om u ostvarenju ovog prava. Članice sekcije Liga trezvenosti su i ove školske godine napravile pano i ambleme koje su podijelile učenicima Opće – realne gimnazije i Srednje medicinske škole. To su: Lejla Prazina, Amina Sabljica, Mirna Hozić, Ajša Očuz, Hena Fajić i Lamija Abaspahić.

IMG 20171201 142240

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Žitomislići – Međugorje – Mostar

U Žitomislićima smo posjetili manastir posvećen Blagovještenju Presvete Bogorodice

Bijambare

Učenici i učenice su zajedno sa svojim nastavnicama i nastavnicima uživali pješačeći uz zelene livade, ali i kroz šumu, jer tako ih je vodio put do njihove destinacije – Velike bijambarske pećine.

Izlet učenika Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ u Jajce

Izlet učenika drugih razreda Opće – realne gimnazije i Srednje medicinske škole započeo je polaskom autobusa ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

ÖSD

 

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Online prijava ⟶

Osnovna škola

 

osnovna.skola@ksc-sarajevo.com

Smjena: 8:00 PM - 13:10

Opća - relna Gimnazija

 

gimnazija@ksc-sarajevo.com

Smjena: 13:30 PM - 19:25

Srednja medicinska škola

 

kscmedic@bih.net.ba

Smjena: 13:30 PM - 19:2