JSN Decor is designed by JoomlaShine.com
JSN Decor is designed by JoomlaShine.com

29994388 10210622862957828 602948224 o

Svakog petka u korizmi djelatnici Katoličkog školskog centra su se kroz pobožnost Križnog puta pripremali za najveći i najradosniji kršćanski blagdan, Uskrs.

Priprava djelatnika završila je duhovnom obnovom koju je u ponedjeljak, 26. 3. 2018. godine predvodio promicatelj katoličkog školstva u Bosni i Hercegovini monsinjor dr. Pero Sudar.

    Kroz svoje izlaganje biskup je rekao da imamo različite načine računanja vremena i godina, pa tako imamo i liturgijsku godinu koja se ne poklapa s građanskom godinom te sva različita računanja vremena prožeta su vjerom u Boga i nastojanjem da vjera produhovi ljudski život i oplemeni ljudsko djelovanje. Katoličku liturgijsku godinu obilježavaju dva jaka vremena, prvo je došašće koje kulminira svetkovinom Božića i korizma koja kulminira svetkovinom Uskrsa. Biskup je rekao da su duhovne obnove za djelatnike Centra smještene u ova dva jaka vremena kroz liturgijsku godinu kako bi se podsjetili da su dobrota i ljubav dva temeljna preduvjeta naše ljudske i vjerničke autentičnosti. „Vjerujem da svatko od nas osjeća kako nas svakodnevnica zamara i gasi u nama želju da se otimamo prosječnosti i onoj, tako čovjeku svojstvenoj, malodušnosti. Valja imati na umu da čovjek nije biće koje se duhovno kreće na vlastiti pogon. Čovjek, kao Homo sapiens, je svojevrsna zvijezda, ali njegov sjaj i njegova toplina ne dolaze od njega, niti iz njega. Ako se, poput drugih nebeskih tijela, otkine od svoga središta i isklizne iz sfere njegova djelovanja, pretvara se u meteor koji izgara i nestaje.“

    Biskup je također naglasio da se čovjek mora kroz svoj životi susresti s određenim pitanjima. Prvo pitanje na koje čovjek nailazi je „Što je život?“, na ovo pitanje čovjek nadolazi iz dva razloga, prvi je činjenica da čovjek posjeduje razum koji ga i kada mu se to ne sviđa salijeće ovim pitanjem, drugi je činjenica da čovjek ostaje nedorečen i nesposoban izvršiti svoje poslanje ako si nije dao bar nekakav odgovor o porijeklu, smislu života i samoga sebe. Drugo pitanje s kojim se čovjek susreće je „Tko sam ja?“, bez odgovora na ovo pitanje čovjek ne može spoznati zbog čega postoji, a odgovor na ovo pitanje nitko ne može dati za drugoga. Tvrdi se kako moderni, današnji čovjek manje vjeruje u postojanje duše i Boga nego ikad prije u povijesti. Međutim, statistike potvrđuju da je danas od oko sedam milijardi i tristo miliona svjetskog stanovništva, njih preko šest milijardi službeno pripada jednoj od poznatih religija. Očito, čovjeku je jako teško vjerovati, napose je čovjeku teško vjerovati i autentično živjeti ono što vjeruje, ali, čini se da mu je još teže ne vjerovati. Biskup je rekao kako smatra da je Isus prispodobom o talentima rekao da je čovjeku teško, gotovo nemoguće odgovoriti na pitanja „Što je život?“ i „Tko sam ja?“ ako prvo ne odgovori na pitanje „Tko je Bog?“, odgovorom na ovo pitanje čovjek će shvatiti i tko je drugi te što ih neraskidivo povezuje. Sve to potvrđuje da je Bog uistinu sama ljubav i dobrota, tu istinu je potvrdio Isus svojom smrću na križu.

     „Povlašteno, milosno vrijeme korizme i Uskrsa poziva kršćane da u Isusovu primjeru prepoznaju i prihvate potvrdu istine da samo život predan s ljubavlju na Kalvariji dobiva u punini uskrsnog jutra. Isusovi učenici su pokazali koliko je velika kušnja pobjeći s Kalvarije i sačuvati život u sebičnosti, ali oni su dokaz da se s Kalvarije na kraju nikada ne može pobjeći jer Kalvarija je mjesto na kojem se daru života polaže račun.“ S ovim mislima biskup je završio svoje izlaganje.

    Tijekom promišljanja kojeg je predvodio Promicatelj djelatnici Centra imali su priliku za sakrament ispovijedi te nakon toga uslijedilo je Euharistijsko slavlje. Euharistijsko slavlje u crkvi Kraljice svete krunice predvodio je biskup monsinjor dr. Pero Sudar, uz koncelebraciju vlč. Marija Ćosića, ravnatelja Centra i vlč. Ljube Zelenike, odgajatelja u internatu.

    Pjevajući i slušajući korizmene pjesme, gledajući u postaje Križnog puta i duhovnom obnovom na početku Velikog tjedna djelatnici Centra su osvijestili značaj onog što se dogodilo prije nešto više od dvije tisuće godina i potaknuti su na razmišljanje što to može značiti danas. Kao što je sv. Pavao u svojoj poslanici Korinćanima rekao: „A ako Krist nije uskrsnuo, uzalud je dakle propovijedanje naše, a uzalud je i vjera vaša.“

 

29995471 10210622867677946 1925749949 o

29995594 10210622868797974 16155041 o

30070350 10210622869637995 1670142822 o

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com