Eksterna matura i upis u prvi razred Opće-realne gimnazije/Srednje medicinske škole KŠC-a "Sv. Josip" Sarajevo
brosura-naslovnica-22-23_1
right arrow Pregledaj brošuru
Učenici koji stanuju izvan Kantona Sarajevo, a žele pohađati KŠC Opću-realnu gimnaziju ili Srednju medicinsku školu Sarajevo u šk. 2022./2023. godini, prijavu za polaganje eksterne mature i upis mogu izvršiti klikom na navedenom linku.

Za sve nejasnoće kontaktirajte školu na broj telefona: 033/225-775 (Tajništvo škole).
right arrow Online prijava za polaganje eksterne mature u školskoj 2021./2022. godini za učenike iz drugih kantona

right arrow

Katalozi za eksternu maturu za šk. 2021./2022. god.

right arrow

Zašto upisati opću-realnu gimnaziju?

Katolički školski centar "Sv. Josip" Sarajevo

29994388 10210622862957828 602948224 o

Svakog petka u korizmi djelatnici Katoličkog školskog centra su se kroz pobožnost Križnog puta pripremali za najveći i najradosniji kršćanski blagdan, Uskrs.

Priprava djelatnika završila je duhovnom obnovom koju je u ponedjeljak, 26. 3. 2018. godine predvodio promicatelj katoličkog školstva u Bosni i Hercegovini monsinjor dr. Pero Sudar.

    Kroz svoje izlaganje biskup je rekao da imamo različite načine računanja vremena i godina, pa tako imamo i liturgijsku godinu koja se ne poklapa s građanskom godinom te sva različita računanja vremena prožeta su vjerom u Boga i nastojanjem da vjera produhovi ljudski život i oplemeni ljudsko djelovanje. Katoličku liturgijsku godinu obilježavaju dva jaka vremena, prvo je došašće koje kulminira svetkovinom Božića i korizma koja kulminira svetkovinom Uskrsa. Biskup je rekao da su duhovne obnove za djelatnike Centra smještene u ova dva jaka vremena kroz liturgijsku godinu kako bi se podsjetili da su dobrota i ljubav dva temeljna preduvjeta naše ljudske i vjerničke autentičnosti. „Vjerujem da svatko od nas osjeća kako nas svakodnevnica zamara i gasi u nama želju da se otimamo prosječnosti i onoj, tako čovjeku svojstvenoj, malodušnosti. Valja imati na umu da čovjek nije biće koje se duhovno kreće na vlastiti pogon. Čovjek, kao Homo sapiens, je svojevrsna zvijezda, ali njegov sjaj i njegova toplina ne dolaze od njega, niti iz njega. Ako se, poput drugih nebeskih tijela, otkine od svoga središta i isklizne iz sfere njegova djelovanja, pretvara se u meteor koji izgara i nestaje.“

    Biskup je također naglasio da se čovjek mora kroz svoj životi susresti s određenim pitanjima. Prvo pitanje na koje čovjek nailazi je „Što je život?“, na ovo pitanje čovjek nadolazi iz dva razloga, prvi je činjenica da čovjek posjeduje razum koji ga i kada mu se to ne sviđa salijeće ovim pitanjem, drugi je činjenica da čovjek ostaje nedorečen i nesposoban izvršiti svoje poslanje ako si nije dao bar nekakav odgovor o porijeklu, smislu života i samoga sebe. Drugo pitanje s kojim se čovjek susreće je „Tko sam ja?“, bez odgovora na ovo pitanje čovjek ne može spoznati zbog čega postoji, a odgovor na ovo pitanje nitko ne može dati za drugoga. Tvrdi se kako moderni, današnji čovjek manje vjeruje u postojanje duše i Boga nego ikad prije u povijesti. Međutim, statistike potvrđuju da je danas od oko sedam milijardi i tristo miliona svjetskog stanovništva, njih preko šest milijardi službeno pripada jednoj od poznatih religija. Očito, čovjeku je jako teško vjerovati, napose je čovjeku teško vjerovati i autentično živjeti ono što vjeruje, ali, čini se da mu je još teže ne vjerovati. Biskup je rekao kako smatra da je Isus prispodobom o talentima rekao da je čovjeku teško, gotovo nemoguće odgovoriti na pitanja „Što je život?“ i „Tko sam ja?“ ako prvo ne odgovori na pitanje „Tko je Bog?“, odgovorom na ovo pitanje čovjek će shvatiti i tko je drugi te što ih neraskidivo povezuje. Sve to potvrđuje da je Bog uistinu sama ljubav i dobrota, tu istinu je potvrdio Isus svojom smrću na križu.

     „Povlašteno, milosno vrijeme korizme i Uskrsa poziva kršćane da u Isusovu primjeru prepoznaju i prihvate potvrdu istine da samo život predan s ljubavlju na Kalvariji dobiva u punini uskrsnog jutra. Isusovi učenici su pokazali koliko je velika kušnja pobjeći s Kalvarije i sačuvati život u sebičnosti, ali oni su dokaz da se s Kalvarije na kraju nikada ne može pobjeći jer Kalvarija je mjesto na kojem se daru života polaže račun.“ S ovim mislima biskup je završio svoje izlaganje.

    Tijekom promišljanja kojeg je predvodio Promicatelj djelatnici Centra imali su priliku za sakrament ispovijedi te nakon toga uslijedilo je Euharistijsko slavlje. Euharistijsko slavlje u crkvi Kraljice svete krunice predvodio je biskup monsinjor dr. Pero Sudar, uz koncelebraciju vlč. Marija Ćosića, ravnatelja Centra i vlč. Ljube Zelenike, odgajatelja u internatu.

    Pjevajući i slušajući korizmene pjesme, gledajući u postaje Križnog puta i duhovnom obnovom na početku Velikog tjedna djelatnici Centra su osvijestili značaj onog što se dogodilo prije nešto više od dvije tisuće godina i potaknuti su na razmišljanje što to može značiti danas. Kao što je sv. Pavao u svojoj poslanici Korinćanima rekao: „A ako Krist nije uskrsnuo, uzalud je dakle propovijedanje naše, a uzalud je i vjera vaša.“

 

29995471 10210622867677946 1925749949 o

29995594 10210622868797974 16155041 o

30070350 10210622869637995 1670142822 o

kriz

Katolički školski centar "Sv. Josip"

Osnivanjem KŠC-a Sv. Josip u Sarajevu započelo je katoličko školstvo u Bosni i Hercegovini u okviru Katoličkih školskih centara.

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, nakon osnivanja KŠC-a u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije, ubrzo osniva ovakve školske centre u Zenici, Tuzli, Travniku, Konjicu i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra su tri škole: Osnovna škola, Opća-realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj mr. sci. Mario Ćosić.

Kontakt

Matična škola
 • Mehmed paše Sokolovića 11
  71 000 Sarajevo, BiH
 • +387 33 225 775
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
Područna škola
 • Vitomira Lukića 1
  71 000 Sarajevo, BiH
 • +387 33 760 905
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
ksc

© 2008-2022 KŠC "Sv. Josip" Sarajevo. Sva prava pridržana.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com