JSN Decor is designed by JoomlaShine.com
JSN Decor is designed by JoomlaShine.com

Direktorica Srednje medicinske kole


U prostoru knjižnice Katoličkog školskog centra, 19. studenog 2018. godine, održana je tribina Etika poslovanja – stop korupciji...


U prostoru knjižnice Katoličkog školskog centra, 19. studenog 2018. godine, održana je tribina Etika poslovanja – stop korupciji. Na tribini su sudjelovali učenici Opće-realne gimnazije i Srednje medicinske škole KŠC-a. Ukupno je bilo 30-ak učenika, po 2 predstavnika iz svakog razreda, kao i učenici - članovi debatne sekcije. Tribinu su pripremila 4 učenika, učenici trećih razreda Opće-realne gimnazije i Srednje medicinske škole. Tribinu je otvorila Svjetlana Pregernik Jovanović, direktorica Srednje medicinske škole, koja je svima poželjela dobrodošlicu i izrazila zadovoljstvo zbog sudjelovanja u ovom projektu. Nakon nje se sudionicima obratila predsjednica udruženja Djeca stubovi svijeta, profesorica Fatima Hukić. Profesorica Hukić istakla je da prosperitet svakog čovjeka leži u obrazovanju, a da znanje bez morala nema budućnost. Naglasila je da nam tribine trebaju biti primjeri da se možemo oduprijeti i odvažno reći „ne“ svemu što nije dobro oko nas. Mlade ljude je usporedila s biserima koji samo nemarom i greškom odraslih mogu potamniti.  Najavila je kongres koji će se održati  2019. godine u Sarajevu, kao i aktivnosti koje slijede kao priprema za kongres.

U uvodnom dijelu učenici su govorili o samoj definiciji korupcije, o njenoj povijesti i razvoju u različitim sredinama. Govorili  su o tome zašto je suzbijanje korupcije bitno za razvoj neke države i zašto je bitno za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju. Zajedno s učenicima, podijelili su i opisali svaki oblik korupcije. Nakon toga naveli su Švedsku kao državu s najmanjom stopom korupcije i usporedili je s Bosnom i Hercegovinom. Razgovaralo se o primjerima korupcije na našim područjima i raspravljalo o samoj pojavi korupcije u nekoj državi i njenim posljedicama. Učenici su zajedno došli do zaključka kako se mladi trebaju boriti protiv korupcije i dizati svijest o tome među  svojim vršnjacima. Izvršna, zakonodavna i sudska vlast trebaju se međusobno nadgledati, kako bi se smanjila korupcija u svim državnim ili javnim sektorima. Zaključili su da je potrebno da svaki pojedinac bude svjestan opasnosti od korupcije i raditi na sebi kako ne bi sudjelovao u koruptivnim radnjama.

Učenici su se vratili na nastavu s novim spoznajama o korupciji koje će na satima Zajednice učenika i odgoja za demokraciju prezentirati svojim vršnjacima.

Marko Vlaisavljević, III. b

Opća-realna gimnazije KŠC

Direktorica Srednje medicinske kole

Fatima Hukic i sudionici tribine

Marko Vlaisavljevi Petar Doli Hena Faji Mirna Hozi

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com