123123 1 of 1 1Tatale je mjesto koje je smješteno u zapadnom dijelu Afrike, državi Gani.  U ovoj državi već puna dva desetljeća djeluje misionar iz BiH don Ivan Stojanović. Upravo je on ove godine, 7. studenoga, posjetio našu školu i susreo se s nama učenicima.

 

Ovom prilikom pobliže nam je opisao samu državu, narod koji tamo živi i njihovu svakodnevnu životnu borbu. Govorio nam je o običajima ljudi, njihovu optimizmu, radosti, ali i o mnogobrojnim problemima, kao i teškim uvjetima života u ovoj  polupustinji.

Jedan od  najvećih problema ovim ljudima jest nedostatak pitke vode, zbog čega su česte zaraze i smrtonosna stradanja. Najbliža rijeka udaljena je od ovog područja 40 km. Dakle, do vode je skoro pa nemoguće doći, tako da kiše, kojih nema po pola godine, predstavljaju jedini izvor vode, koju oni iskorištavaju u svakodnevne svrhe. Ovaj se problem može riješiti i riješava se jedino uz pomoć donacija humanih ljudi.

Specifičnost ovih ljudi je da  vjeruje u duhove predaka, poglavice i vračeve. Mjesto Tantale čine dva plemena Basare i Kambamba koji se s plesom i osmijehom bore protiv gladi, primitivnih medicinskih uvjeta i nedostatka obrazovnih institucija.

Prema don Ivanovim riječima o opismenjavanju ovih ljudi, njihovu praznovjeruju i drugačijem pristupu življenja, već je mnogo urađeno, ali još uvijek ima dosta posla, pogotovo kada je riječ o pitkoj vodi.

Cilj posjete don Ivana je u svakom slučaju širenje jedne divne priče koja je u svima nama probudila želju da se na bilo koji način uključimo u pomaganju ovim ljudima koji žive u nestašici pitke vode, hrane, ali koji i pored svih tih problema odišu jednom takvom snagom, dobrotom i ljubavi koji i nama  postaju inspiracija u drugačijem pristupu životu.

Oni su nas osvojili svojom radošću, svojim osmijesima, unatoč velikoj neimaštini, a na nama je da mi njima bar malo pomognemo u stvaranju boljih uvjeta za život, prvenstveno da im pomognemo da dođu do bunara s pitkom vodom.

                                                                                  Iman Pašić, IV. a Gimnazije

 

 

123123 1 of 1 1

 

 

 

123123 1 of 1 2

 

 

 

123123 1 of 1 3

 

 

555

 

 

123123 1 of 1 4

 

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com