JSN Decor is designed by JoomlaShine.com
JSN Decor is designed by JoomlaShine.com

1Učenici trećih i četvrtih razreda Opće-realne gimnazije KŠC-a izborne nastave, društvene grupe predmeta, pod vodstvom profesora povijesti Dejana Garića u sklopu terenske nastave posjetili su 3. prosinca 2019. Muzej Sarajevskog atentata.

 

 Muzej se nalazi u zgradi nekadašnje Šilerove radnje, pred kojom se 28. lipnja 2014. dogodio Sarajevsko atentat, ubojstvo austro-ugarskog prjestolonasljednika Franza Ferdinand i njegove supruge Sofije. Atentat je počinio Gavrilo Princip, pripadnik revolucionarne organizacije „Mlada Bosna“.

U Muzeju nas je dočekao vodič koji nas je proveo kroz najbitnije dijelove i sadržaje muzeja. Postavka Muzeja podijeljena je u osam sekcija: Otpor okupaciji, Nova administrativna uprava, Kultura življenja, Kulturna i vjersko-prosvjetna društva, štamparije i izdavaštvo, Industrija i arhitektura, Aneksija i bosanski sabor, Atentat na prijestolonasljednika Fanza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, te Prvi svjetski rat. Vodič je punu pađnju posvetio svakoj od ovih sekcija kako bismo svi detaljno shvatili svaki događaj koji se dogodio u periodu od 1878,-1918. S vrha prostorije, kao u prvom planu, mogu se primijetiti statue Ferdinanda i Sofije u prirodnoj veličini u trenutku njihova izlaza iz sarajevske Vijećnice. Ove statue predstavljaju srce Muzeja, iz čega se daje zaključiti da je atentat središnja tema Muzeja. Sve fotografije i eksponati služe kao podsjetnik na događanja u ne tako davnoj prošlosti, a najupečatljivije su nama bile izlivene stope Gavrila Principa. Nakon što je vodiš završio sa svojim objašnjavanjem, svatko od nas je imao priliku da postavi dodatno pitanje i ponovno pregleda svaki eksponat.

Obogaćeni novim spoznajama, posjetom ovome Muzeju završili smo terensku nastavu i uputili se prema školi kako bismo nastavili pratiti redovitu nastavu.

                                                           Marika Reč, III.b Opća-realna gimnazija

 

1

 

 

 

 

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com