JSN Decor is designed by JoomlaShine.com
JSN Decor is designed by JoomlaShine.com

4 Dana 7. veljače 2020. godine učenici 3. i 4. razreda izborne nastave kemija-biologija, Opće-realne gimnazije, u pratnji profesorice Dajane Lekić, posjetili su Sarajevsku pivaru. Cilj je bio upoznati jedno od najstarijih industrijskih postrojenja u Bosni i Hercegovini, te proces dobivanja sarajevskog piva.

 

 Nakon dobrodošlice i odjevanja u prikladne bijele mantile, prva prostorija prema kojoj smo se uputili bila je kuhaona, gdje nas je djelatnik Sarajevske pivare upoznao sa samim procesom dobivanja piva. Uz priču o tome kako se dobiva slad, kako se on prerađuje uz dodatak „mekane“ vode, kukuruzne krupice, hmelja, pivskog kvasca i ostalih sastojaka, nemoguće je bilo ne spomenuti povijest naše pivare. Osnovana je 1864. godine i jedina je europska pivara čija je proizvodnja bila kontinuirana i tijekom Osmanskog Carstva, kao i tijekom vladavine Austro-Ugarske Monarhije. Zgrada Sarajevske pivare jedna je od najatraktivnijih građevina u Sarajevu, s arhitektonskim stilom koji je mješavina orijentalnog i klasičnog europskog dizajna.

Uz kuhaonu obišli smo i prostoriju za filtraciju, prostoriju za punjenje i pakiranje te fermentacijski podrum.

Naša zadnja postaja bio je muzej Sarajevske pivare, koji predstavlja svojevrsnu suvenirnicu-muzej. U muzeju smo mogli pogledati zanimljive eksponate kao što su pivske boce iz perioda Austro-Ugarske Monarhije, etikete Sarajevske pivare od Osmanskog Carstva do danas, brojne medalje, pohvale i priznanja koje je sarajevsko pivo stjecalo kroz godine.

Iako sa sobom nismo ponijeli najbolji primjerak vrhunskog piva, ovim posjetom smo ponijeli nova iskustva, dobro raspoloženje i volju, proširili svoja teoretska znanja, a smijeha i zabave svakako nije nedostajalo.

Barbara Tokić, 4.b, Opća-realna gimnazija, Sarajevo

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

 

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com