OGLASNA PLOČA
 OPĆA-REALNA GIMNAZIJA I SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA
I N T E R V J U
ZA UPIS U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE KŠC-a
 N A T J E Č A J  ZA UPIS U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE KŠC-a
OPĆA-REALNA GIMNAZIJA
SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA
OSNOVNA ŠKOLA
ODLUKA O IZBORU UČENIKA GENERACIJE 2023./2024.
OPĆA-REALNA GIMNAZIJA
ODLUKA O IZBORU UČENIKA GENERACIJE 2023./2024.
SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA
ODLUKA O IZBORU UČENIKA GENERACIJE 2023./2024.
 
EKSTERNA MATURA U OSNOVNOJ ŠKOLI I UPIS U SREDNJE ŠKOLE KŠC-a
REZULTATI MATURALNOG ISPITA IZ PREDMETA MATEMATIKA
   
REZULTATI MATURALNOG ISPITA IZ PREDMETA ENGLESKI JEZIK
   
REZULTATI MATURALNOG ISPITA IZ PREDMETA HRVATSKI JEZIK
NOVOSTI

Obitelji se trenutno nalaze u jednom veoma izazovnom periodu, pa roditeljstvo koje je inače izazovno samo po sebi, postaje dodatno opterećavajuće i teško. Pored uobičajene brige za svoju obitelj dodatno se brine o zdravlju i sigurnosti članova obitelji, te se roditeljima nameću i mnoge obveze sa kojima se ranije nisu susretali. Pod utjecajem promjena koje su nastupile roditelji često zanemaruju svoje potrebe i interese, sto direktno narušava dobre obiteljske odnose i tako slabe njen kapaciteti, misleći da rade u najboljem interesu djece, sto je naravno pogrešno.

Kako pomoći djeci u ovom periodu?

Vrlo bitno je napraviti neka nova pravila unutar obitelji. To podrazumjeva da se djetetu dodjele zadatci koji ne zahtjevaju izlazak iz kuće, ali ne bi trebalo isključivati dnevne zadatke pomoći u kući koje bi djeca trebala raditi. Ne preuzimati obveze djece, jedino što roditelji mogu je pomoći djeci i biti uz njih. Npr.poštivati raspored održavanja online sati i pomoći oko izrade zadataka, što ne podrazumijeva da roditelji cijelo vrijeme dok traje nastava, budu sa djetetom i rade zadatke koje bi trebala slušati i raditi djeca.

Vrlo važno za razumjeti je i to da će djeci jako nedostajati njihovi vršnjaci i  roditelji trebaju biti svjesni da oni ne mogu zamjeniti drugove i drugarice njihove djece. Šta god roditelji da rade ne mogu u potpunosti nadomjestiti uloge vršnjaka u životu njihove djece. U savremeno doba jedna od prednosti je to što djeca mogu ipak da se druže online sa svojim vršnjacima.
Ako govorimo o adolescentima, čak i u normalnim uvjetima život sa adolescentom postaje zbunjujući u najmanju ruku. Vrlo važno je da roditelji shvate da adolescentima treba njihova intima i treba im omogućiti da se izoluju od članova obitelji barem par sati dnevno. Kod adolescenata potreba povezanosti sa vršnjacima je jača nego i u jednom drugom razvojnom periodu. Razdvajanje od vršnjaka im izaziva stres veći nego što odrasle osobe mogu da imaju. Zbog toga kod adolescenata se mogu javiti čak i napadi panike ili smanjena motivacija što roditelje može navesti da vrše pritisak da uče i tako izazvati dodatni stres za cijelu porodicu. Sa adolescentima razgovarati što više o emocijama. Ukoliko roditelji nemaju prostoriju u kojoj će adolescent biti sam, može se pustiti adolescenta da radi nešto što ono želi, poput slušanja muzike ili gledanje filma i sl. Također, vrlo bitno za adolescente je da ostane u kontaktu sa svojim vršnjacima. Roditelji, također, trebaju brinuti i o svojim potrebama i interesima. Sretni roditelji odgajaju sretnu djecu.
Kako bi trebao izgledati jedan dan u izolaciji?
Ono što je neizmjerno važno u ovim momentima jeste napraviti aktivnosti koje će upotpuniti dan i time ga učinit produktivnijim, a i bliži nama na način da je sličan uobičajenim danima, jer ova nagla promjena izaziva stres svima nama. Kako bi to trebalo izgledati? Pa prvenstveno, svi bi trebali održati onu rutinu ustajanja i spremanja, kao da zaista ( nema veze i ako ne ) idemo na posao. Dakle nastojati iz pidžama se izvući, iako smo u kućnom okruženju, da se obučemo koliko toliko prikladnije za dnevne aktivnosti. Obaviti higijenske rutine i doručak, uz dogovor što predlažu ostali članovi obitelji kako upotpuniti slobodne dijelove dana.
Dalje, svatko ide za svojim aktivnostima, djeca zavisno o uzrastu svakako sama obavljaju svoje školske obveze, roditeljska kontrola je više usmjerena za obavaljanje aktivnosti, a nikako potpuna zamjena djeteta, adolescenta ili nastavnika. Svakako prema izboru, kućne obveze, knjiga, glazba ili neki drugi davno zaboravljeni hobi ostavljen baš za vrijeme slobodnog vremena. Web stranice su pune online besplatnih kurseva koji se nude danas, npr.kursevi stranih jezika, fotografije, pletenja i sl.
Nakon što završi nastava, svakako pokušajte uraditi set kraćih vježbi. Ne zaboravite da nam je smanjeno kretanje, koje je inače prisutno u mnogo većoj mjeri, a svi koristimo više mobitele i računare, tako da je ovo neophodna i neizostavna potreba. Setove vježbi svakako možete nači na internetu takođe besplatno, od laganijih do težeg vida, ovisi o vašem izboru. Za cijelu obitelj. Ovo je važno i zbog zdravstvenih razloga, a i da se energija apsorbuje kroz tijelo, kao i dotok kisika, koji nam je važan za zdravije funkcioniranje.
Slobodne aktivnosti
Nakon ovoga, mogu slijediti slobodne aktivnosti, odmaranje, druženje preko online aplikacija, zajedničko gledanje filmova, pozorišnih predstava, i sl. Masa je takođe web stranica koje nude online predstave, takođe besplatno, što svakako treba iskoristiti. Kasnije možete zajedno čitati npr. knjige, igrati društvene igre, uz mnošto besplatnih online koncerata.
Ne zaboravite važno je održavati i povezanost obitelji  kroz otvorene razgovore o trenuntoj situaciji, gdje svakako treba izbjegavati nepotrebne, neprovjerene i uznemirujuće informacije.
Sada su u fokusu i neke nove navike. Zdrave navike trebaju i moraju doći do izražaja : pažljivo slušanje, međudobno poštivanje, pozitivno razmišljanje, zahvalnost, strpljivost, manje osuđivanja, širenje ljubavi , pozitivnih emocija, podrška, kreativnost, zdrava ishrana, znatiželja, prihvatanje emocija, posvećivanje pažnje....
Ali, također je neophodno poštivati i vlastiti prostor intime koji svi mi volimo imati. Ne zaboravite i higijenske preporuke, čestog provjetravanja radi protoka kisika, a i pranja ruku, dezinfekcije prostora.
Evo nam stiže i lijepše vrijeme, pa svi prema proziroma ili balkonima gdje svakako možemo izmjestiti neke od svojih aktivnosti.
Zapamtite poslije svake teške situacije u kojoj se nađemo, slijedi olakšanje i pojavi se Sunce .


Daniela Zuletović

 

Opća-realna
gimnazija

IZ PERSPEKTIVE UČENIKA
gimnazija upisZAŠTO UPISATI?

 
POGLEDAJTE AKTIVNOSTI
 

Srednja medicinska
Škola

SVE NOVOSTI
MedicinskaOPŠIRNIJE

 

TAJNIŠTVO
medicinska-tajnistvoradno vrijeme
sa strankama

PONEDJELJAK 10:00 - 12:00
13:15 - 16:15
SRIJEDA 10:00 - 12:00
13:15 - 16:15
PETAK 10:00 - 12:00
13:15 - 16:15
 

IZ PERSPEKTIVE UČENIKA
medicinska-skolaZašto upisati?

 

oesdPRIJAVI POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME
U SARAJEVU

PROČITAJ VIŠE

 

 

 

PRIJAVI NASILJE
među učenicima i nad učenicima

right arrow Prijavi svaki oblik nasilja
   

 

 

Prijavi korupciju

right arrow Ispuni online obrazac
right arrow Pošalji email
   

 

kriz

Katolički školski centar "Sv. Josip"

Osnivanjem KŠC-a Sv. Josip u Sarajevu započelo je katoličko školstvo u Bosni i Hercegovini u okviru Katoličkih školskih centara.

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, nakon osnivanja KŠC-a u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije, ubrzo osniva ovakve školske centre u Zenici, Tuzli, Travniku, Konjicu i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra su tri škole: Osnovna škola, Opća-realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj mr. sci. Mario Ćosić.
KONTAKT KŠC "SV. JOSIP" SARAJEVO
 
pin 1 ADRESA
Mehmed-paše Sokolovića 11
71 000 Sarajevo, BiH
  PODRUČNA ŠKOLA
Vitomira Lukića 1, 71 000 Sarajevo, BiH
phone-call1 TELEFON
+387 33 225 775
  PODRUČNA ŠKOLA
+387 33 760 905
EMAIL
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
sustav skola logoksc 
ŠKOLSKI CENTRI U BiH 
 
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Sv. Pavao" Zenica
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Petar Barbarić" Travnik
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Sv. Franjo" Tuzla
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Bl. Ivan Merz" Banja Luka
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Don Bosco" Žepče
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Ivan Pavao II" Bihać

©2008-2024 KŠC "Sv. Josip" Sarajevo. Sva prava pridržana.
JSN Decor is designed by JoomlaShine.com