Slika 1U petak 12. 2. 2021. godine  našu školu su posjetili predstavnici Saveza udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize USK. Ovom su prilikom kroz  dirljivu i poučnu priču predstavili svoj projekt „Vozim iako ne hodam“.

 Kroz ovaj projekt, koji je oblik inovativne i preventivne edukacije mladih o sigurnosti u prometu, prezentatorica Almedina Čamdžić iznijela nam je neke od činjenica o rizicima i posljedicama koje donosi neodgovorno ponašanje u saobraćaju, kao što je prekoračenje brzine, uporaba alkohola i opojnih droga, nekorištenje sigurnosnog pojasa te korištenje mobilnog aparata tijekom vožnje.

Almedina je našim maturantima Gimnazije i Srednje Medicinske škole ispričala svoju potresnu priču o prometnoj nezgodi koju je sama prouzrokovala neodgovornim ponašanjem u prometu. Riječ je o  vožnji neprilagođene  brzine i njenim posljedicama koje su, nažalost, prisutne i nakon 20 godina. Nakon nezgode Almedina je zadobila brojne tjelesne ozljede, od kojih je najteža bila prijelom kralježnice koji je rezultirao njenom nepokretnošću zbog čega je u invalidskim kolicima. Osim tjelesne, pretrpjela je i psihološku bol, otuđila se od prijatelja, izgubila zaručnika, postala deprimirana, a uz to je pomišljala i na suicid. Na licima naših maturanata, na kojima su se vidjele suze, moglo se jasno uočiti da je Almedina uspjela u onome što je i naumila, a to je edukacija mladih i podizanje njihove svijesti o rizicima koje donosi neodgovorno ponašanje u prometu.

Nakon što smo vidjeli šokantnu statistiku o velikom broju prometnih nezgoda zbog neodgovornog ponašanja, pregledali edukativni video materijal i uradili vježbu pozornosti, maturantima se obratila naša profesorica Meri Radišić-Dedić  sa svojom pričom o prometnoj nezgodi koju je doživjela i pri kojoj je zadobila teške tjelesne ozljede koje, na sreću, nisu ostavile trajne posljedice. Na kraju je na temelju svog vlastitog iskustva zamolila maturante da budu odgovorni i prema sebi i prema drugima poštujući pravila u prometu.

Zahvaljujemo prezentatorici Almedini i Savezu udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize za oživljavanje ovoga projekta i spremnosti pozivati mlade na svijest i odgovornost ponašanja u prometu prilikom upravljanja motornim vozilima. Nadamo se da će Almedina imati priliku posjetiti što više škola i ispričati svoju priču i na taj način inspirirati mnoge da ne naprave iste greške koje mogu imati trajne posljedice.

 

2

 

Slika 1

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Katalozi za eksternu maturu.

2019./2020.

HRVATSKI JEZIK

ENGLESKI JEZIK

NJEMAČKI JEZIK

MATEMATIKA

 

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Prijava svih oblika nasilja među učenicima i nad učenicima

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com