Eksterna matura i upis u prvi razred Opće-realne gimnazije/Srednje medicinske škole KŠC-a "Sv. Josip" Sarajevo
brosura-naslovnica-22-23_1
right arrow Pregledaj brošuru
Učenici koji stanuju izvan Kantona Sarajevo, a žele pohađati KŠC Opću-realnu gimnaziju ili Srednju medicinsku školu Sarajevo u šk. 2022./2023. godini, prijavu za polaganje eksterne mature i upis mogu izvršiti klikom na navedenom linku.

Za sve nejasnoće kontaktirajte školu na broj telefona: 033/225-775 (Tajništvo škole).
right arrow Online prijava za polaganje eksterne mature u školskoj 2021./2022. godini za učenike iz drugih kantona

right arrow

Katalozi za eksternu maturu za šk. 2021./2022. god.

right arrow

Zašto upisati opću-realnu gimnaziju?

Katolički školski centar "Sv. Josip" Sarajevo

U petak, 7. svibnja 2021. godine dvoje učenika iz KŠC-a, Lara Pačak i Andrej Madunić,  imali su priliku sudjelovati na online radionici koju je organizirao kanadski univerzitet McMaster, Hamilton.

 

Izviješće o ovom sudjelovanju dala nam je Lara Pačak koja kaže: „Iako smo se probudili bez potrebe u rane jutarnje sate, jer je satnica radionice bila po sasvim drugoj vremenskoj zoni, oboma nam je bilo simpatično iskustvo koje nam je duboko ostalo u sjećanju.

Primarni cilj ove cjelodnevne aktivnosti  bio je da probudi želju i radoznalost u mladim ljudima, koji još uvijek pohađaju srednju školu. Razlog realiziranja ove online radionice jest  da nam uliju određenu dozu samopouzdanja i hrabrosti za uranjanje u 'znanstvene vode'. U skladu s tim imali smo priliku razgovarati s profesorima i djelatnicima McMaster univerziteta, te studentima koji taj institut pohađaju. Čuli smo tako iz prve ruke mnoga iskustva i stvarne priče od kojih nam neke djeluju bajne, ali neke i teške.  Sve to doprinosi našem iskustvu, i ukoliko je to ono što stvarno volimo i želimo,  ne trebamo na prvu odustati, već ustrajati i biti i biti uporni.  

Ovaj dan znanosti ne bi imao iste čari i ne bi ostavio isti efekt na mene da nismo imali priliku sudjelovati na raznim interaktivnim znanstvenim aktivnostima. Tako smo sudjelovali na satu informatike gdje smo radili osnove programiranja s programskim jezikom “Elm”. Zajedno s raznim mentorima smo u sklopu s tim isprogramirali razne oblike, kao na primjer srca i smajlije. Ja sam također sudjelovala na predavanju iz biologije gdje nam je profesorica na zabavan način objasnila rad kvasca i procese koji se dešavaju u vrijeme izrade  kruha. Radnja koja se vrši svakodnevno, jer je kruh namirnica koja predstavlja osnovu u prehrani,   vrlo je malom postotku ljudi   upoznato o kakvom se tu procesu radi. Ovo je definitivno jedan od najzabavnijih sati na kojim sam imala priliku sudjelovati za vrijeme ovog mog dugogodišnjeg školovanja. Posljednja znanstvena aktivnost u kojoj smo sudjelovali bila je astronomija. Za vrijeme ove aktivnost bili smo podijeljeni u manje skupine zajedno sa mentorima s kojima smo zajedničkim snagama u softveru “Stellarium” prema spisku tražili planete, zvijezde, satelite i mnogo toga drugog u sadašnjosti, ali i u prošlosti i  budućnosti. Usput su nam mentori ispričali mnoge zanimljivosti o svemirskim tijelima i svemiru općenito. Na kraju smo im rezultate svoje potrage poslali  na mail i dobili certifikat o završenoj potrazi.

Ovo je sve u svemu bilo jedno nezaboravno iskustvo, a radionice su na nas ostavile veliki utisak. Iskreno se nadam da ćemo svi imati malo više ovakvih prilika, jer sam sigurna da bi mnogima bilo zanimljivo i od pomoći za daljnje školovanje.

Ovom prilikom Andrej i ja zahvaljujemo našoj pedagoginji Emanueli Buzuk i profesorici Jeleni Dakić što su nam omogućile sudjelovanje na ovakvom velikom projektu!

                                                                                                                                  Lara Pačak

kkkkkkkkkkkk

 

llllll

 

 

kriz

Katolički školski centar "Sv. Josip"

Osnivanjem KŠC-a Sv. Josip u Sarajevu započelo je katoličko školstvo u Bosni i Hercegovini u okviru Katoličkih školskih centara.

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, nakon osnivanja KŠC-a u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije, ubrzo osniva ovakve školske centre u Zenici, Tuzli, Travniku, Konjicu i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra su tri škole: Osnovna škola, Opća-realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj mr. sci. Mario Ćosić.

Kontakt

Matična škola
 • Mehmed paše Sokolovića 11
  71 000 Sarajevo, BiH
 • +387 33 225 775
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
Područna škola
 • Vitomira Lukića 1
  71 000 Sarajevo, BiH
 • +387 33 760 905
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
ksc

© 2008-2022 KŠC "Sv. Josip" Sarajevo. Sva prava pridržana.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com