Eksterna matura i upis u prvi razred Opće-realne gimnazije/Srednje medicinske škole KŠC-a "Sv. Josip" Sarajevo
brosura-naslovnica-22-23_1
right arrow Pregledaj brošuru
Učenici koji stanuju izvan Kantona Sarajevo, a žele pohađati KŠC Opću-realnu gimnaziju ili Srednju medicinsku školu Sarajevo u šk. 2022./2023. godini, prijavu za polaganje eksterne mature i upis mogu izvršiti klikom na navedenom linku.

Za sve nejasnoće kontaktirajte školu na broj telefona: 033/225-775 (Tajništvo škole).
right arrow Online prijava za polaganje eksterne mature u školskoj 2021./2022. godini za učenike iz drugih kantona

right arrow

Katalozi za eksternu maturu za šk. 2021./2022. god.

right arrow

Zašto upisati opću-realnu gimnaziju?

Katolički školski centar "Sv. Josip" Sarajevo

Život je avantura u kojoj često budeš u iskušenju oko novih izbora i životnih putova. Ali, život je i bitka u različitim životnim dobima i do nas je kako ćemo se boriti i opstati u njoj. Prva bitka koju ozbiljnije shvaćamo jeste škola. Školski život započinjemo od malih nogu, u početku ni ne znajući što nas sve na tom putu očekuje.

9a.LINK

9b.LINK

9c.LINK

9d.LINK

 Kad kao mali krenemo u školu - to je kao igra. Okruženi smo djecom i kroz zabavu učimo o zanimljivim stvarima. U Katolički školski centar roditelji su me upisali prvenstveno zbog discipline, reda i  rada. Prvih pet godina svoga školovanja dobila sam najbolju učiteljicu koju ću pamtiti cijeloga života. Najbolji učitelji ujedno su i najzahtjevniji jer oni od učenika traže razmišljanje. Moje mišljenje je da učitelj ima važnu ulogu u životu djeteta i u njegovom odrastanju, podjednako kao i njegovi roditelji. Ako se prema svakom učeniku pojedinačno odnosiš kao prema onome kakav on može i treba biti, on će i postati to što može i što treba biti. Najviše što obrazovanje može pružiti djetetu u njegovom razvoju jest pomoći mu i usmjeriti ga prema području u kojemu je nadareno, a upravo je to naša učiteljica vidjela u nama - nadarene mlade ljude na koje će sutra biti ponosna i zaslužna za sve znanje i dobrotu koju nam je usadila. Učila nas je da prvenstveno dobar čovjek i prijatelj može postići sve u životu, a da znanje nema granice i da učimo dok smo živi. Nastavak školovanja je protekao u učenju novih stvari koje su nam prenosili nastavnici i hrabrili nas u širenju naših vidika. Iako su stavljali naglasak na učenje, primjenjivanje tog znanja u praksi, disciplinu i kulturu koju svatko od nas treba ponijeti “iz kuće” uvijek su stavljali na prvo mjesto. U sjećanju će mi uvijek ostati njihov trud oko toga da svi mladi ljudi budu spremni za svijet i vjerujem da će ih to uvijek činiti ponosnim osobama. Iako smo ponekad svi jedva čekali kraj osnovne škole i promjenu okruženja, ipak sam znala da će mi sve to nekad itekako i mnogo nedostajati…

        I doista, baš kao što netko nekad davno reče: idućih pedeset godina neće biti važno koji auto vozite, u kakvoj kući živite, koliko novca imate u banci... Isto tako ja vjerujem da svijet može biti barem malo bolji odigrate li važnu ulogu u životu djeteta. Naš Katolički školski centar se potrudio da znanje i srce dobrog čovjeka budu ono što će nam ta škola ostaviti u nasljeđe, kako nama, tako i svim narednim, budućim generacijama.

                                                                                                                 Deana Žabić, IX.d

 

kriz

Katolički školski centar "Sv. Josip"

Osnivanjem KŠC-a Sv. Josip u Sarajevu započelo je katoličko školstvo u Bosni i Hercegovini u okviru Katoličkih školskih centara.

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, nakon osnivanja KŠC-a u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije, ubrzo osniva ovakve školske centre u Zenici, Tuzli, Travniku, Konjicu i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra su tri škole: Osnovna škola, Opća-realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj mr. sci. Mario Ćosić.

Kontakt

Matična škola
 • Mehmed paše Sokolovića 11
  71 000 Sarajevo, BiH
 • +387 33 225 775
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
Područna škola
 • Vitomira Lukića 1
  71 000 Sarajevo, BiH
 • +387 33 760 905
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
ksc

© 2008-2022 KŠC "Sv. Josip" Sarajevo. Sva prava pridržana.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com